Vegan pizza!

15 July 2013 onder Avondmaaltijd, Lunch
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 35 minuten
Voor: Elk recept maakt een grote pizza 1 à 2 personen
Vegan pizza met Cheezly, courgette, champignons en knoflook

Vrijdag is bij ons meestal pizza-avond. Soms maak ik de pizza inclusief bodem helemaal zelf, maar zo aan het einde van de werkweek is het ook wel lekker om er niet te veel moeite voor te hoeven doen. Ik ben daarom een grote fan van de kant-en-klare pizzabodems met tomatensaus van Albert Heijn, helemaal vegan en lekker makkelijk. Je zou ook gehalveerde pitabroodjes of Turks pide brood als bodem kunnen gebruiken, of toch lekker zelf een deegbodem maken. Een super snelle tomatensaus maak je met een blikje tomatenpuree, Italiaanse kruiden en wat uitgeperste knoflook.

Maar wat voor toppings doe je dan op een veganistische pizza? Er zijn natuurlijk allerlei kaas- en vleesvervangers die je kunt gebruiken, maar met een paar smaakvolle groentes kom je ook al een heel eind. David en ik eten al zo lang vegetarisch, dat we geen vlees op onze pizza gewend zijn, dus wij houden het meestal bij veel groente en eventueel een beetje vegan kaas. Hieronder heb ik een paar van onze favorieten op een rijtje gezet.

De algemene regel voor pizza's is: minder is meer. Doe niet te veel of te veel verschillende toppings op je pizza, want dan wordt het al snel een kleffe bende. Dit geldt zeker voor plantaardige kaasvervangers, die meestal niet zo goed smelten en karamelliseren als dierenkaas. Dat komt eigenlijk goed uit, want vegankaas is nog steeds vrij duur, dus het is wel fijn dat je er niet zo veel van nodig hebt. Ik leg plantaardige kaas meestal ónder de groente op de pizza, zodat hij niet uitdroogt en beter smelt. Ik spray vaak ook nog een beetje olijfolie op de pizza, om hem lekker smeuig te maken. Zo'n olie sprayflesje vind je ook bij AH.

Courgette-knoflook pizza

Dit is de pizza op de foto hierboven. Door de knoflook krijgt hij een heerlijk sterke smaak. Er zit een klein beetje Cheezly kaas op om hem lekker smeuïg te maken.

Ingrediënten

  • 1 pizzabodem met een dun laagje tomatensaus
  • 1/4 pakje Cheezly Edam style of Mozzarella style
  • 2-3 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1/2 courgette, in dunne plakjes
  • 3-4 champignons, in plakjes
  • 1 mespunt versgemalen peper
  • 1 menspuntje zout
  • 1 theelepel olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven 15 minuten voor op 200 graden (220 als je een zelfgemaakte pizzabodem gebruikt). Verkruimel met je handen de kaas en strooi de stukjes over de pizza. Leg nu ook de knoflook, courgette en champignons erop. Maak er een mooi patroontje van. Strooi een beetje zout en peper over de groente en spray er een beetje olijfolie op. Doe de pizza in de oven en bak 15 à 20 minuten (20 à 25 minuten voor een zelfgemaakte bodem). Snij de pizza in punten en serveer meteen.

Artisjok-kaaspizza

Deze pizza maak ik het liefst met Daiya kaas. Die is op het moment nog een beetje moeilijk verkrijgbaar in Nederland en ook nogal prijzig, maar absoluut de moeite waard op een keer te proberen! Wij kopen onze Daiya bij Veggie4U in Den Haag, en pas kregen we een paar zakjes van onze lieve familie in de VS toen die op bezoek waren.

Ingrediënten

  • 1 pizzabodem met een dun laagje tomatensaus
  • 1/4 zakje (60 g) Daiya mozzarella style shreds
  • 1 blik artisjokbodems, uitgelekt
  • 15 zwarte olijven, in plakjes

Bereiding

Verwarm de oven 15 minuten voor op 200 graden (220 als je een zelfgemaakte pizzabodem gebruikt). Verdeel de kaas over de pizza. Leg nu ook de artisjokbodems en olijfplakjes erop. Maak er een mooi patroontje van. Doe de pizza in de oven en bak 15 à 20 minuten (20 à 25 minuten voor een zelfgemaakte bodem). Snij de pizza in punten en serveer meteen.

Blauwe kaas en ananas

Blauwschimmelkaas met ananas was altijd één van onze favoriete pizza's voordat we vegan aten. De 'blue style' kaas van Sheese is een heel aardig alternatief. Deze kaas is onder andere te bestellen bij Veggiedeli. De rucola geeft deze pizza een beetje extra pit.

Ingrediënten

  • 1 pizzabodem met een dun laagje tomatensaus
  • 1/4 pakje Sheese blue style kaas
  • 1 klein blikje ananas stukjes
  • 1 handje vol rucola

Bereiding

Verwarm de oven 15 minuten voor op 200 graden (220 als je een zelfgemaakte pizzabodem gebruikt). Verkruimel de kaas met je handen en strooi hem over de pizza. Leg nu ook de stukjes ananas erop. Maak er een mooi patroontje van. Doe de pizza in de oven en bak 15 à 20 minuten (20 à 25 minuten voor een zelfgemaakte bodem). Verdeel de rucola over de pizza, snijd hem in punten en serveer meteen.

Groentenpizza

Je hebt niet per se (nep)kaas nodig om een goede pizza te maken. Alleen groente kan ook heel lekker zijn. Spray of giet er wel wat smakelijke olijfolie overheen en gebruik sterke smaakmakers zoals knoflook en olijven.

Ingrediënten

  • 1 pizzabodem met een dun laagje tomatensaus
  • 1 tomaat, in plakjes
  • 3-4 champignons, in plakjes
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 10 olijven, in plakjes (optioneel)
  • 1 mespunt versgemalen peper
  • 1 menspuntje zout
  • 1-2 theelepels olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven 15 minuten voor op 200 graden (220 als je een zelfgemaakte pizzabodem gebruikt). Leg nu de plakjes tomaat, champignon en ui op de pizza. Verdeel nu ook de knoflook, olijfjes, peper en zout erover. Spray een beetje olijfolie over de groente. Doe de pizza in de oven en bak 15 à 20 minuten (20 à 25 minuten voor een zelfgemaakte bodem). Snij de pizza in punten en serveer meteen.

Pizza pesto

Pesto is ook een fijne manier om een plantaardige pizza een spannende smaak te geven. Deze pizza is erg lekker met No Muh melty kaas, o.a. te koop bij Veggiedeli, maar zonder kaas is hij ook heerlijk.

Ingrediënten

  • 1 pizzabodem met een dun laagje tomatensaus
  • 1 à 2 eetlepels groene pesto zonder kaas (bijvoorbeeld van Xenos)
  • 1/3 rolletje No Muh Melty kaas, in dunne plakjes (optioneel)
  • 1 teen knoflook, gesnipperd (optioneel)
  • 1/2 courgette, in plakjes
  • 1/3 doosje cherrytomaatjes, in plakjes
  • 1 mespunt versgemalen peper
  • 1 theelepel olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven 15 minuten voor op 200 graden (220 als je een zelfgemaakte pizzabodem gebruikt). Verdeel de pesto in kleine hoopjes over de pizza. Leg als je die gebruikt de plakjes kaas tussen de hoopjes pesto en strooi de knoflook erover. Leg nu courgette en cherrytomaatjes erop. Strooi een beetje peper over de groente en spray met olijfolie. Doe de pizza in de oven en bak 15 à 20 minuten (20 à 25 minuten voor een zelfgemaakte bodem). Snij de pizza in punten en serveer meteen.

4 Reacties

Mindy op 16-7-2013 - 4:54
Pesto pizza sounds delicious. Looks great!
Martine op 16-7-2013 - 9:25
Thanks!
FRED EB1 op 15-5-2015 - 14:37
Als Je ECHT vegetarisch kaas wil hebben , dan kan Je ook bij : de turk/marokaan/irak/iran enzovoort winkel ( zelfs bij aldi ) goeie kaas halen in plaats van ( dier onvriendelijk verkregen ( slachten) Stremsel ) dat is dus bio... en nog wat dat is op een gistbodem gekweekt dus .... Suck6 ! .
Martine op 15-5-2015 - 14:53
Hoi Fred, helaas worden óók voor vegetarisch gestremde kaas dieren slecht behandeld en gedood. Om melk voor de kaas te krijgen moeten de melkkoeien ieder jaar een kalfje krijgen dat direct na de geboorte bij de moederkoe wordt weggehaald en naar de vetmesterij wordt gebracht voor kalfsvlees. De koeien zelf worden in een paar jaar letterlijk uitgemolken tot ze de hoge productie niet meer aankunnen en dan gaan ook zij naar de slacht. Daarom gebruiken wij alleen volledig plantaardige kaasvervangers, waar geen dieren voor gebruikt zijn.

Schrijf een reactie