Linzencurry met bladgroente
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Peulvruchten, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Voor: | 4 personen |
We hadden nog een wat groenlof (een soort andijvie) over van onze groentetas die nodig in een recept moest worden gebruikt. Het smaakte behoorlijk bitter (daarom was het ook blijven liggen), dus ik dacht dat het misschien lekker zou zijn om het in een licht zoete curry te verwerken met ui, wortelen en tomaat. Ik heb de soep gemaakt als lunch voor mezelf, maar je kunt hem natuurlijk ook als avondmaaltijd eten.
De curry bevat twee soorten linzen. De rode linzen vallen tijdens het koken uit elkaar en maken de saus lekker dik en smeuig, terwijl de groene linzen heel blijven en samen met de rijst voor wat beet zorgen.
Ik heb voor deze soep wilde rijst gebruikt. Dat is eigenlijk geen echte rijst, maar een graszaad dat qua vorm en smaak op rijst lijkt. De glanzend zwarte kleur van de wilde rijst contrasteert heel mooi met de rood-bruine kleur van de curry, maar als je geen wilde rijst hebt, kun je ook gewoon zilvervliesrijst gebruiken.
Ik heb dit recept pas een keer met in blokjes gesneden rode bietjes gemaakt in plaats van wortels en dat was ook heel lekker. De bietjes geven de curry een prachtige dieprode kleur. In plaats van rijst had ik toen gerst gebruikt en dat werkte prima.
Ingrediënten
- 1 grote ui, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, gesnipperd
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel venkel- of selderijzaadjes
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 3 grote wortelen, geschild en in stukken
- 1 blik ontvelde tomaten, in stukjes
- 2 eetlepels sojasaus
- 4 koppen bouillon
- 1/2 kop droge rode linzen
- 1/2 kop droge groene of bruine linzen
- 1/2 kop wilde of zilvervlies rijst (géén snelkookrijst)
- 300-400 gram bladgroente zoals andijvie, spinazie, snijbiet, spitskool of savooiekool
Bereiding
Verhit een scheutje olie in een grote diepe pan en fruit daarin de ui glazig. Voeg de knoflook en kruiden toe en bak die kort mee. Doe nu ook de wortelen, tomaat, sojasaus, bouillon, linzen en rijst in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat 45 minuten pruttelen tot de linzen en rijst gaar zijn. Voeg eventueel wat extra bouillon toe, zodat de saus niet droogkookt. Roer tot slot de bladgroente door de curry en laat het geheel nog even doorwarmen/koken tot deze ook gaar zijn.
4 Reacties
Schrijf een reactie