Reuzenbonen in Griekse tomatensaus
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Peulvruchten, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Voor: | Hoofdgerecht 2-3 personen of bijgerecht 4-6 personen |
Reuzenbonen (vaak ook limabonen genoemd) zijn zoals de naam al zegt veel groter dan de meeste andere bonen. Daardoor geven ze een interessante beet aan eenvoudige gerechten zoals deze kruidige variatie op bonen-in-tomatensaus. Als je geen reuzenbonen hebt kun je gewone witte bonen gebruiken. Verder gaat er een hele waslijst aan kruiden en dergelijke in, maar de meeste daarvan heb je waarschijnlijk wel in de kast staan.
Je kunt deze bonenschotel serveren als hoofdgerecht met brood of gekookt graan erbij, of als onderdeel van een Mediterraans getinte maaltijd met bijvoorbeeld geroosterde aardappeltjes, salade, brood met tapenade en dolmades. Dit gerecht is koud bijna net zo lekker als warm. Ik neem het daarom ook graag mee naar mijn werk voor de lunch. Het laat zich ook nog eens goed invriezen, dus ik maak zelf meestal een dubbele portie van dit recept, zodat ik weer een voorraadje kant-en-klare meeneemlunches heb.
Ingrediƫnten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 250 gram droge reuzen/limabonen of 2 blikjes gekookte bonen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 1 wortel, grof geraspt
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1 theelepel (wijn)azijn
- 1/2 kop groentebouillon
- 2 theelepels suiker of equivalent ander zoetmiddel
- 1/2 theelepel zout
- 2 theelepels oregano
- 2 theelepels munt
- 1 theelepel tijm
- 1 laurierblaadje
- 1/2 theelepel versgemalen peper
- een snufje nootmuskaat
- 1/2 kop zwarte olijven in plakjes
Bereiding
Als je droge bonen gebruikt, week deze dan minstens 12 uur voor. Giet het weekwater af en doe nieuw water bij de bonen, zodat ze enkele centimeters onder staan. Doe eventueel een extra laurierblaadje in het water en breng de bonen aan de kook. Kook ze een half uur Ć een uur, tot ze zacht beginnen te worden maar nog wel een beetje korrelig zijn vanbinnen.
Verhit de olijfolie in een diepe pan en fruit de ui tot hij glazig is. Doe de knoflook en geraspte worteltjes erbij en bak ze kort mee. Voeg nu ook de voorgekookte bonen, tomaten, azijn, bouillon, zout en kruiden toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het een half uur zachtjes sudderen met het deksel op de pan. Als de saus aan het einde van de kooktijd nog erg nat is, kun je het deksel de laatste 10 minuten verwijderen om het vocht te laten inkoken. Meng tot slot nu ook de in plakjes gesneden olijf door de saus.
3 Reacties
Schrijf een reactie