Tien dingen die ik graag in de magnetron maak

Koken met de magnetron

Mijn favoriete keukenapparaten zijn de oven, Vitamix blender, staafmixer én magnetron (ik heb nog geen airfryer, instantpot of food processor). Mensen doen vaak een beetje laagdunkend over de magnetron, maar ik gebruik hem bijna dagelijks om makkelijk gezond én lekker te eten. In deze post deel ik mijn favoriete magnetron recepten, van havermout en gepofte aardappels tot popcorn en golden milk.

Op internet zijn veel paniekverhalen te vinden over magnetrons, ze werken met 'gevaarlijke straling' en zouden de voedingswaarde van je eten vernietigen. Als je er echter wat dieper induikt, en betrouwbare bronnen opzoekt, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, dan blijkt dat allemaal reuze mee te vallen. Bij normaal gebruik is de magnetron hartstikke veilig en de voedingswaarde van het eten blijft juist goed bewaard omdat je het kort verhit en weinig of geen kookwater gebruikt.

Hoe werkt een magnetron? De microgolven van de magnetron brengen de watermoleculen in het voedsel in beweging. Bewegende moleculen veroorzaken hitte, en daardoor wordt het eten warm. Voor wie dat eng vindt klinken, als je eten kookt op het gasfornuis worden de moleculen door infraroodstraling van de gasvlam in beweging gebracht. Zelfde idee, ander soort straling. De straling in een magnetron is niet radioactief en blijft ook niet hangen in het eten. Zodra je de magnetron uit zet, is de straling weg, net zoals het licht van lamp weggaat zodra je de schakelaar overhaalt.

Je hoeft een magnetron niet voor te warmen en hij verhit alleen het eten zelf, niet de schaal of pan waar het in zit. Daardoor is het is energie-efficiënter dan een gewone oven. Je hoeft ook niet eerst water aan de kook te brengen, zoals wanneer je iets of het fornuis kookt. Ook dat bespaart energie.

Magnetrons zijn echter niet overal goed voor. Ze kunnen bijvoorbeeld niet zo goed overweg met knapperige dingen, maken geen bruine korstjes zoals een oven, en verhitten ook niet altijd super gelijkmatig. Toch zijn er een hoop dingen waar ze wél echt goed in zijn.

1. Eten opwarmen

Eerst maar even het meest vanzelfsprekende, magnetrons zijn ideaal om kliekjes op te warmen. Zoals ik pas in mijn artikel over low budget eten al aangaf, kook ik begin van de week vaak dubbel, zodat we later in de week zelfgemaakte magnetronmaaltijden hebben. Veel dingen zijn lekkerder als ze een poosje hebben gestaan om op smaak te komen. Zeker aan het eind van een lange werkdag ben ik mezelf erg dankbaar, als ik het avondeten alleen nog maar even hoef op te warmen. Pasta, stamppot, nasi, soep, ovenschotels. Je kunt ze allemaal opwarmen in de magnetron. Vooral de buitenkant van de gerechten wordt verwarmd, dus laat het eten na het opwarmen nog een minuutje of twee staan, zodat de warmte meer gelijkmatig verdeeld raakt.

2. Ontdooien

Het is natuurlijk beter voor het milieu om bevroren producten te laten ontdooien in de koelkast. Maar ja, je bedenkt niet altijd een dag van tevoren dat je morgen iets uit de vriezer wilt eten. En dan is de magnetron gewoon erg handig om snel even wat te ontdooien. Gebruik voor het beste resultaat de speciale ontdooistand.

3. Gepofte aardappels

Hier wordt het interessant. Iedereen kent waarschijnlijk wel gepofte aardappels uit de oven. Maar wist dat het in de magnetron véél sneller kan? Aardappels poffen in de oven duurt ongeveer een uur. In de magnetron kan het in 10 minuten. Aardappels even wassen, gaatjes in de schil prikken, 5 minuten op de hoogste stand, even omdraaien en dan nog 5 minuten. Dit werkt zowel voor gewone als voor zoete aardappels. Ondertussen kook je bloemkool, bak je een vegan schnitzel, maakt je een pakje jus aan, en je hebt in 15 minuten een fijne AGV maaltijd gemaakt. Als je nog luier bent, warm je een potje bonen in tomatensaus op, snijd de gepofte aardappels open en eet typisch Britse aardappel met baked beans.

4. Havermoutpap

Warme ontbijtjes maak ik het liefst in de magnetron. Dat kan namelijk gewoon in de kom of mok waar je uit gaat eten, zodat je geen aangekoekte pan hoeft af te wassen. Havermout, plantaardige melk en andere ingrediënten in de gewenste verhoudingen in een magnetronbestendige kom, 2-3 minuten verwarmen op de hoogste stand, even af laten koelen en indikken, en je ontbijt is klaar. Je hoeft er niet bij te staan om te roeren, dus je kunt die kostbare ochtendminuten gebruiken voor andere nuttige dingen. Dit is trouwens ook een prima lunch als je geen zin hebt in brood en ook niet moeilijk wilt doen met salades ofzo. Pas wel op dat je de havermout niet té lang in de magnetron verwarmt, want dan kookt het spectaculair over en moet je de magnetron schoonmaken.

5. Popcorn

Zin in een snack? Popcorn maak je super snel in de magnetron. Doe een of twee eetlepels popcornmaïs met een theelepel olie in een magnetronbestendige (glazen) schaal. Dek de schaal af met een magnetronbestendig bord. Verwarm 4-5 minuten op de hoogste stand, tot de meeste maïskorrels gepoft zijn. Strooi er eventueel wat zout, edelgist en/of kruiden over en munch! Zelfgemaakte popcorn kost bijna niks en het is een redelijk gezond tussendoortje.

6. Papadums

Papadums zijn hartige Indiase crackers van linzenmeel. Je koopt ze bij de toko of supermarkt als dunne schijfjes die je zelf nog moet afbakken. Dat kan in de frituur, óf voor een calorie-arme versie, in de magnetron. Leg 2 of 3 papadums op een bordje en verwarm ze 60 seconden op de hoogste stand. Ze krullen een beetje op en worden bros en knapperig. Lekker bij een curry, of als gezonder alternatief voor chips bij de borrel.

7. Pompoenpuree

Ook pompoenpuree voor zoete en hartige recepten maak je super snel in de magnetron. Snijd de pompoen in blokjes van 2 cm, schillen is bij gewone oranje pompoen niet per se nodig. Doe de blokjes in een magnetronbestendige (glazen) schaal en dek af met een magnetronbestendig bord. Verhit 5 minuten op de hoogste stand, schep even om en verhit dan nog 5 minuten. Als het goed is, zijn de blokjes nu perfect zacht, en kun je ze pureren met een staafmixer of pureestamper.

8. Chocolademelk

Op koude dagen gaat er niks boven een fijne beker warme chocolademelk. Schenk vegan chocolademelk uit een pak in een magnetronbestendige beker en verwarm op de hoogste stand, 90 seconden voor 1 beker en 2 minuten voor 2 bekers. Voor een budgetversie kun je ook naturel sojamelk gebruiken met AH mix voor Sjoko (Nesquik is niet vegan). Heerlijk met een toefje Schlagfix vegan slagroom uit de spuitbus. Super snel en je hoeft geen pannetje af te wassen.

9. Golden milk

Golden milk is een drankje van melk met kurkuma en andere specerijen. Ik vind het super lekker en ik maak regelmatig een super snelle vegan versie in de magnetron. In een potje meng je 1 el kurkuma poeder, 1/2 el gemberpoeder, 1 mespunt kaneel en eventueel nog wat andere andere specerijen zoals peper en kardemom.

Als je dan golden milk wilt maken, doe je 200 ml plantaardige melk in een beker met 1/4 tot 1/2 theelepel specerijmix en 1 zoetje of een theelepel suiker. Goed roeren en dan 90 seconden verwarmen in de magnetron op de hoogste stand. Nog even goed roeren en klaar is je golden milk!

10. Mok muffins

Misschien wil je wat lekkers bij de chocomel of golden milk? Een mokmuffin of 'mug cake' is zo gemaakt en fijn als je af en toe wat wilt bakken zonder dat je meteen met een grote taart of cake zit. Er zijn op internet allerlei variaties te vinden, zoals deze chocoladecake of deze carrot cake.

Tijdens het schrijven van deze post, kwam ik op internet nog veel meer ideeën tegen voor wat je allemaal in de magnetron kan maken. Een paar dingen die ik zeker een keer ga proberen zijn polenta, vegan mac&cheese, en hele maïskolven. Wat maak jij graag in de magnetron, en welke dingen zou je wel eens willen uitproberen?

10 Reacties

Angelika op 30-4-2019 - 12:16
Leuke blog weer! Ik ben gek op magnetron chips en ze zijn uitermate knapperig. https://angelikalukas2.blogspot.com/2014/09/chips-uit-de-magnetron.html Groet, Angelika
Martine op 30-4-2019 - 17:25
Thanks Angelika! Die chips ga ik zeker een keer proberen. Ik heb dezelfde mandoline als jij :)
José op 30-4-2019 - 13:19
Ik kook graag rijst in de magnetron. Ik was ooit demonstratrice van een groot merk (met een T) dat op thuisfeestjes plastic huishoudspul verkoopt. Daar hield ik de rijstkoker voor in de magnetron aan over, en die is heerlijk: kookt niet over en brandt niet aan, dus ik ga dan lekker wat anders doen. Ik kook meerdere porties in een keer, gebruik er een en zet en een in de koelkast, de rest vries ik in porties in. En verder kook ik er bijna alles in (geen eieren natuurlijk...), maar dat is voor mij al 'gewoon' ;-) Ook lekker, in het najaar: kastanjes poffen. Inkruisen, 20 seconden per stuk op de hoogste stand, smullen!
Martine op 30-4-2019 - 17:26
Dankjewel voor de tips José! Kastanjes lijken me ook lekker, ga ik een keer proberen.
Marianne op 30-4-2019 - 18:09
Aubergine in afgedekte pyrexschaal, met een paar eetlepels water: In de lengte doorsnijden, inzouten en per aubergine (2 helften)gemiddeld 5 minuten op vol vermogen (800 watt). Maar in stukjes kan het natuurlijk ook. Let wel op: het is erg heet! Ook ik doe altijd aardappelblokjes (met schil) per 350 gram 5 minuten afgedekt in de magnetron, ook weer met een paar eetlepels water en een paar minuten laten nagaren. Daar zit veel meer smaak aan dan aan in water gekookte aardappels. Voor wie van gekookt witlof houdt: zelfde bereidingswijze, geeft een zeer intensieve smaak. Ik weet zo geen tijden, maar ik kijk gewoon even of het al klaar is of nog wat langer moet. Voor de combimagnetron: Heel snel een brood laten rijzen en bakken kan ook: zie https://www.snelklaar.nl/bekijkrecept.php?ID=7815 Ik heb het een keer gedaan en had in een uur een smakelijk goudgeel volkoren/pompoenpittenbrood (ook weer in die pyrexschaal).
Martine op 30-4-2019 - 22:33
Leuke ideeën Marianne! Witlof en aubergine heb ik inderdaad ook wel eens gedaan. Lekker!
Marianne op 7-5-2019 - 9:29
Misschien voor de volledigheid: ovenschotels waarbij groenten worden geroosterd zijn twee keer zo snel klaar als je de magnetron 2 x 4 of 5 minuutjes op vol vermogen mee laat draaien. Dan heb je op een doordeweekse dag toch je ovengerecht. De smaak en kleur zijn er niet minder om.
Martine op 8-5-2019 - 11:33
Thanks Marianne. Goeie tip voor mensen met een combi magnetron inderdaad!
Bas op 29-5-2019 - 15:39
Hoi Martine! Leuk artikeltje! De magnetron is naar mijn mening het meest ondergewaardeerde keukenapparaat. Je geeft telkens aan de magnetron te gebruiken op de hoogtste stand, dus ik was benieuwd: wat is het wattage van jouw magnetron?
Martine op 29-5-2019 - 16:17
Thanks Bas! Ik heb net even gekeken en onze magnetron heeft 1000 watt op de hoogste stand.

Schrijf een reactie