Vegan kaassoep met broccoli
Kenmerken: | Glutenvrij, Koolhydraatarm, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 20 minuten, totaal 25 minuten |
Voor: | 4-6 personen |
Deze soep smaakt naar oude kaas! Tenminste, dat denkt mijn smaak die inmiddels al zo'n vijf jaar geen koemelkkaas meer heeft geproefd. Het is in ieder geval een heel lekker hartig en prachtig geel soepje voor een koude winteravond. Het recept is geïnspireerd door de Cheddary Broccoli Soup uit het boek Isa Does It van Isa Chandra Moskowitz. Dit is één van mijn favoriete kookboeken. Echt een aanrader als je een goed vegan basiskookboek zoekt.
De kazige smaak van deze soep krijg je door de combinatie van ongeroosterde cashewnoten, miso, edelgist en citroensap. Deze ingrediënten kun je kopen bij een biowinkel. Ik heb ze altijd in huis, want ik gebruik ze ook in heel veel andere vegan kaas recepten. Als je geen sterke blender hebt is het slim om de cashewnoten even voor te koken of te weken, zodat ze wat zachter zijn. De soep is verder snel klaar, dus je kunt dit prima voor een doordeweekse maaltijd maken.
Ingrediënten
Bereiding
Verhit een pan op middelhoog vuur en fruit de ui in de olie tot hij glazig wordt. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Doe de broccoli, wortels, kurkuma, 750 ml water en bouillon erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken, tot de wortels zacht zijn.
Maak ondertussen de cashewkaassaus door de geweekte cashewnoten met een blender of staafmixer te pureren met 250 ml water, de miso en edelgist. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dit enkele minuten duren.
Als de groenten gaar zijn voeg je de cashewsaus toe aan de soep. Pureer de soep met een staafmixer. Het is lekker als er nog kleine stukjes broccoli en wortel zichtbaar zijn, maak de soep dus niet helemaal glad. Laat de soep nu nog 10 minuten zachtjes pruttelen zodat hij wat verder indikt. Voeg tot slot de citroensap en peper toe.
Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog wat meer peper, zout en citroensap toe. Verdeel de soep over 4 kommen en garneer eventueel met wat paprikapoeder, kruiden, blokjes tomaat, of andere mooi gekleurde ingrediënten. Serveer met geroosterd brood.
15 Reacties
Schrijf een reactie