Snelle Caribische stoof met ogenboontjes en tomaat
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Glutenvrij, Peulvruchten, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zomergerecht, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 2-3 personen |
Mijn zwager werkt bij een horeca groothandel voor groente en fruit, en we kregen van hem een krat vol heerlijke tomaten in alle mogelijke vormen en kleuren (zie de foto hieronder). Tomaat is zo'n beetje onze lievelingsgroente, dus we hebben ons in rap tempo door bijna 5 kilo heen gegeten. Snoeptomaatjes als tussendoortje, tomatensalsa bij een Mexicaanse schotel, roti curry op basis van tomaat, plakjes tomaat op brood, etc.
Na anderhalve week waren er nog maar een paar tomaten over, en die heb ik toen samen met wat paprika's die echt op moesten en een stapel versgekookte ogenboontjes verwerkt tot deze Caribisch getinte stoofschotel. De bijzondere smaak van dit gerecht komt van de 'jerk' kruiden. Ik proefde deze voor het eerst in de jackfruit schotel van Roots&Fruits in Leeds en ik was meteen verliefd. Je proeft heel veel verschillende culinaire invloeden terug in deze kruidenmix, die o.a tijm, paprika, peper, nootmuskaat en kaneel bevat.
Traditioneel worden jerk kruiden vooral gebruikt om vlees (denk aan jerky) op smaak te brengen, maar het is ook heel lekker op aardappeltjes of in een stoofschotel zoals deze. Met lijst voor de kruidenmix hieronder maak je meer dan je nodig hebt voor het recept, maar dat is niet erg, want met wat je over hebt kun je lekker experimenteren. De stoofschotel is binnen een half uurtje klaar, dus je kunt hem ook prima op een doordeweekse avond maken.
Ingrediënten
Jerk kruidenmix
- 1 eetlepel knoflookgranulaat of -poeder
- 2 theelepels tijm
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen piment/allspice (laat dit weg als je het niet kunt vinden)
- 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1/4 theelepel gemalen kaneel
- 1/4 theelepel gemalen komijnzaad
Stoofschotel
- 1 flinke ui, grof gesnipperd
- 1 grote of 2 kleine groene paprika's, in kleine blokjes
- 5 tomaten, eventueel in verschillende kleuren, in blokjes
- 4 theelepels jerk kruiden
- 3 koppen (2 blikjes) gekookte ogenboontjes
- zout en peper naar smaak
Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de kruidenmix goed door elkaar en bewaar ze in een afgesloten potje.
Maak nu de stoofschotel.Bak de ui en de paprika in een scheutje olie tot de ui zacht is. Doe de tomaten, jerk kruiden en ogenboontjes erbij, en laat het geheel nog 15 minuten zachtjes sudderen. Breng de stoofschotel verder op smaak met wat extra peper en zout. Serveer met brood, rijst, aardappels of vers gekookte of gegrilde maïskolven.
4 Reacties
Schrijf een reactie