Vegan rijstkaas
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 45 minuten, totaal 55 minuten |
Voor: | ongeveer 400 gram kaas |
Update: een variatie op dit recept is te vinden in mijn Starterskit vegan 'kaas' maken, die je kunt bestellen bij webwinkel Veggiedeli.
Wow, dit nieuwe kaasrecept is misschien wel mijn beste uitvinding van dit jaar. Een flink aantal testers uit de Facebookgroep Vegan Kaas maken hebben hem al geprobeerd, en zij waren heel enthousiast. Ook mijn koeienkaas-etende moeder vond het lekker! De kaas is ook nog eens best wel makkelijk en goedkoop om te maken, glutenvrij, sojavrij én fodmap vriendelijk.
Ik probeer al heel lang een goede vegan 'blokkaas' te maken om te raspen en mooie plakjes van te schaven met de kaasschaaf. Er zijn online natuurlijk allerlei recepten te vinden voor zulke kaasjes, maar zowel de smaak als de textuur daarvan vind ik over het algemeen niet geweldig. Ik wilde eigenlijk het liefste kaas met een textuur zoals Wilmersburger of Violife, die je in de winkel kunt kopen.
Dat is nu eindelijk best wel goed gelukt, en het recept is ook nog eens heel simpel! Je hebt alleen een blender of staafmixer nodig, en een pan om de kaas in te stomen (dat kan ook een gewone pan met verhoging erin gezet). Je hebt ook geen dure of moeilijk vindbare ingrediënten nodig. Alleen een pakje rijstbloem (wit rijstmeel) en neutraal smakende kokosolie van de toko en een paar simpele ingrediënten die waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje staan.
Deze kaas is nog een beetje experimenteel. De textuur is al heel goed. De smaakmakers heb ik expres zo eenvoudig mogelijk gehouden, zodat je er zelf nog lekker aan kunt sleutelen als je wilt. Als je het recept zo maakt als hieronder beschreven staat krijg je een eenvoudige pittige kaas die lekker is op een broodje of gesmolten op een tosti of pizza. Je kunt hem zelf nog verder aankleden met specerijen en kruiden (komijnekaas, brandnetelkaas!) en smaakmakers zoals miso als je bijvoorbeeld een meer 'gerijpte' smaak wilt.
Ik wil ook graag nog proberen om de azijn en citroensap te vervangen door melkzuur (ja, dat is vegan!), maar dat moet ik dan eerst online bestellen. Dit recept is denk ik ook heel goed te combineren met kant-en-klaar vegan kaasaroma. Dat is een beetje lastig om aan te komen, maar je zou het bijvoorbeeld bij dit Franse bedrijf kunnen bestellen. Uit navraag bleek dat alle vijf smaken vegan zijn.
Ingrediënten
- 180 ml water + extra water voor het stomen
- 110 gram wit rijstmeel (bij de toko. Rijstmeel voor babypap werkt NIET, ketan/kleefrijstmeel ook NIET)
- 75 gram gesmolten neutraal smakende kokosolie
- 1 1/2 theelepel zout
- 1 1/2 theelepel milde Franse mosterd
- 2 theelepels witte azijn
- 1 theelepel citroensap
- 1 eetlepel edelgist
- 1/2 mespuntje kurkuma (optioneel, voor gele kaas)
Bereiding
Breng een laagje water aan de kook in je stoompan of zet je elektrische stoomkoker aan. Als je geen stoompan hebt kun je een gewone pan gebruiken met een omgekeerd kommetje op de bodem waar je de kaasvorm bovenop zet, zodat hij boven het water staat.
Doe alle ingrediënten (water t/m kurkuma) in de mengkom van je blender of staafmixer, en blend tot het een mooi glad melkachtig mengsel is, zonder klontjes of zichtbare vetdruppeltjes.
Giet het kaasmengsel in je kaasvorm (bijvoorbeeld een grote soepkom). Gebruik een vorm die ruimschoots hoog genoeg is voor de vloeistof, want het kaasmengsel bubbelt tijdens het stomen nog een centimeter of twee omhoog.
Laat het water stevig doorkoken en laat de kaas 45 minuten stomen. Direct na het stomen is de kaas nog vrij zacht en een beetje flubberig. Geen zorgen, na het afkoelen wordt hij vanzelf stevig. Als er een laagje water op gedruppeld is van de deksel van de pan kun je dat er voorzichtig even afgieten. Zet de kaas minstens een nacht in de koelkast om op te stijven en haal hem dan voorzichtig uit de vorm.
De kaas wordt lekkerder als je hem nog een dagje of twee in de koelkast laat staan zodat de smaken kunnen rijpen. In de koelkast blijft hij minstens twee weken goed. Je kunt de kaas ook invriezen, maar dan wordt hij wel een beetje korrelig.
220 Reacties
Schrijf een reactie