Notenpasta’s
Kenmerken: | Glutenvrij, Koolhydraatarm, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Suikervrij, Zonder soja |
---|---|
Voor: | Elk recept maakt ongeveer 350 ml notenpasta |
Mijn moeder was een tijdje geleden jarig, en als kadootje heb ik haar een paar potjes zelfgemaakte notenpasta gegeven. Ik had oude augurkenpotjes afgewassen en bewaard en bij de HEMA een pakje labeltjes gekocht. Een zelfgemaakt/gerecycled kadootje dus, daar houdt mijn moeder wel van.
Ik heb voor het kadootje drie verschillende smaken pasta gemaakt: walnoten-kaneel, pompoenpit en zonnebloem-vanille. Intussen heb ik alweer met wat nieuwe spannende smaken geëxperimenteerd. Als ik lekkere varianten ontdek zal ik die er hier ook bij zetten.
Met onze vitamix blender kan ik in een handomdraai noten tot pasta malen, maar met een gewone foodprocessor kan het ook al ben je dan wel wat langer bezig. Zet het apparaat zo nodig tussendoor een paar keer uit, zodat het niet oververhit raakt.
Als je de recepten hieronder volgt, krijg vrij stevige notenpasta (consistentie zoals calvé pindakaas). Wil je een wat meer vloeibare pasta zoals die uit de natuurwinkel, voeg dan wat extra neutraal smakende olie of notenolie toe.
Je kunt de pasta op kamertemperatuur enkele maanden bewaren, maar als je de potjes in de koelkast zet zal de pasta minder snel ontmengen of ranzig worden. Als er olie op de pasta drijft, kun je gewoon even roeren zodat de olie weer met de pasta gemengd wordt.
Walnoot-kaneelpasta
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 3 koppen walnoten
- 1/4 theelepel zout
- 2 eetlepels neutraal smakende olie (of notenolie)
- 3/4 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel zoetmiddel
Doe alle ingrediënten in de de foodprocessor of powerblender en pureer tot een gladde massa. Schep de pasta met een spatel in een schoon potje of bakje.
Pompoenpitpasta
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe de pompoenpitten erin. Schep de pitten regelmatig om en rooster ze tot de meeste gepoft en licht goudbruin zijn. Pas op dat ze niet aanbranden. Laat de pitten afkoelen op een bord.
Doe de afgekoelde pitten samen met de andere ingrediënten in de de foodprocessor of powerblender en pureer tot een gladde massa. Schep de pasta met een spatel in een schoon potje of bakje.
Zonnebloempitpasta
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 2 1/2 kop rauwe zonnebloempitten
- 6 eetlepels neutraal smakende olie
- 1/2 theelepel zoetmiddel
- 1/4 theelepel vanille-extract
- 1/8 theelepel zout
- 1 eetlepel citroensap
Doe alle ingrediënten in de de foodprocessor of powerblender en pureer tot een gladde massa. Schep de pasta met een spatel in een schoon potje of bakje.
31 Reacties
Hoi Suze,
Ik heb zelf nog nooit geprobeerd om pasta te maken van chiazaad, maar ik kan me voorstellen dat dat inderdaad moeilijk is. Chiazaad heeft namelijk veel hardere schilletjes en bevat meer voedingsvezels dan de meeste andere zaden, waardoor het zonder toevoegingen bijna niet vloerbaar te maken is.
Wat misschien wel werkt, is om de zaadjes tot een fijn poeder te malen, en dat dan aan te maken met een beetje water. Chia verandert in een gel als je er water bij doet. Ik zou er dan ook wat smaakmakers aan toevoegen, zoals sojasaus, kruiden en eventueel gistvlokken, om de smaak wat interessanter te maken. Let op dat je de pasta wel in de koelkast moet bewaren als je er water bij doet, en dat hij dan beperkt houdbaar is, ik denk een dag of tien.
Andere opties zijn, om de chia te mengen met een ander soort zaden of noten, bijvoorbeeld chia-amandelpasta. Ik heb ook recepten gezien voor fruitjams waar chia in is verwerkt. Als je op Google 'chia spread' invoert vind je nog veel meer ideeën Succes!.
Schrijf een reactie