Notenpasta’s

27 July 2012 onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , ,
Voor: Elk recept maakt ongeveer 350 ml notenpasta
notenpasta, walnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, zelfgemaakt, veganistisch, broodbeleg

Mijn moeder was een tijdje geleden jarig, en als kadootje heb ik haar een paar potjes zelfgemaakte notenpasta gegeven. Ik had oude augurkenpotjes afgewassen en bewaard en bij de HEMA een pakje labeltjes gekocht. Een zelfgemaakt/gerecycled kadootje dus, daar houdt mijn moeder wel van.

Ik heb voor het kadootje drie verschillende smaken pasta gemaakt: walnoten-kaneel, pompoenpit en zonnebloem-vanille. Intussen heb ik alweer met wat nieuwe spannende smaken geëxperimenteerd. Als ik lekkere varianten ontdek zal ik die er hier ook bij zetten.

Met onze vitamix blender kan ik in een handomdraai noten tot pasta malen, maar met een gewone foodprocessor kan het ook al ben je dan wel wat langer bezig. Zet het apparaat zo nodig tussendoor een paar keer uit, zodat het niet oververhit raakt.

Als je de recepten hieronder volgt, krijg vrij stevige notenpasta (consistentie zoals calvé pindakaas). Wil je een wat meer vloeibare pasta zoals die uit de natuurwinkel, voeg dan wat extra neutraal smakende olie of notenolie toe.

Je kunt de pasta op kamertemperatuur enkele maanden bewaren, maar als je de potjes in de koelkast zet zal de pasta minder snel ontmengen of ranzig worden. Als er olie op de pasta drijft, kun je gewoon even roeren zodat de olie weer met de pasta gemengd wordt.

Walnoot-kaneelpasta

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 3 koppen walnoten
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 eetlepels neutraal smakende olie (of notenolie)
  • 3/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel zoetmiddel

Doe alle ingrediënten in de de foodprocessor of powerblender en pureer tot een gladde massa. Schep de pasta met een spatel in een schoon potje of bakje.

Pompoenpitpasta

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 3 koppen pompoenpitten
  • 2 eetlepels sesamolie (of neutraal smakende olie)
  • 1/4 theelepel zout

Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe de pompoenpitten erin. Schep de pitten regelmatig om en rooster ze tot de meeste gepoft en licht goudbruin zijn. Pas op dat ze niet aanbranden. Laat de pitten afkoelen op een bord.

Doe de afgekoelde pitten samen met de andere ingrediënten in de de foodprocessor of powerblender en pureer tot een gladde massa. Schep de pasta met een spatel in een schoon potje of bakje.

Zonnebloempitpasta

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 2 1/2 kop rauwe zonnebloempitten
  • 6 eetlepels neutraal smakende olie
  • 1/2 theelepel zoetmiddel
  • 1/4 theelepel vanille-extract
  • 1/8 theelepel zout
  • 1 eetlepel citroensap

Doe alle ingrediënten in de de foodprocessor of powerblender en pureer tot een gladde massa. Schep de pasta met een spatel in een schoon potje of bakje.

31 Reacties

Suze op 14-6-2013 - 10:48
Hallo, Voor een opdracht voor school wou ik graag een pasta maken van Chiazaad, ik heb al wat geprobeerd maar een smeerbare pasta heb ik nog niet gekregen. Heeft u misschien tips of een goed recept voor een pasta te maken van kleine zaadjes? Groetjes, Suze van Berloo
Martine op 14-6-2013 - 12:36

Hoi Suze,

Ik heb zelf nog nooit geprobeerd om pasta te maken van chiazaad, maar ik kan me voorstellen dat dat inderdaad moeilijk is. Chiazaad heeft namelijk veel hardere schilletjes en bevat meer voedingsvezels dan de meeste andere zaden, waardoor het zonder toevoegingen bijna niet vloerbaar te maken is.

Wat misschien wel werkt, is om de zaadjes tot een fijn poeder te malen, en dat dan aan te maken met een beetje water. Chia verandert in een gel als je er water bij doet. Ik zou er dan ook wat smaakmakers aan toevoegen, zoals sojasaus, kruiden en eventueel gistvlokken, om de smaak wat interessanter te maken. Let op dat je de pasta wel in de koelkast moet bewaren als je er water bij doet, en dat hij dan beperkt houdbaar is, ik denk een dag of tien.

Andere opties zijn, om de chia te mengen met een ander soort zaden of noten, bijvoorbeeld chia-amandelpasta. Ik heb ook recepten gezien voor fruitjams waar chia in is verwerkt. Als je op Google 'chia spread' invoert vind je nog veel meer ideeën Succes!.

Suze op 14-6-2013 - 18:45
Hartstikke bedankt voor je reactie! Ik zal het eens gaan uitproberen, bedankt!
Hilde van den Heuvel op 15-6-2013 - 15:07
Het zelf maken van pindakaas blijkt voor een gewone huis, tuin en keukenblender toch een te zware klus. Nadat mn zoveelste blender het heeft begeven, heb ik onlangs een Vitamix aangeschaft. Gebruik je voor de notenpasta(s) de droge of de natte kom? Vraag ik me af, omdat je van een droog produkt, in mijn geval de pinda's, een nat produkt maakt. Overigens voeg ik niets toe, de pindakaas is smeuiig genoeg, vinden wij. Alvast bedankt voor je antwoord. Hartelijke groet, Hilde van den Heuvel.
Martine op 16-6-2013 - 13:53
Ja, notenpasta/pindakaas maken in een gewone blender is inderdaad bijna niet te doen. In een foodprocessor lukt het vaak wel. Het boekje bij mijn vitamix raadt aan om notenpasta in de natte kom te maken, beginnen op 1 en dan snel opvoeren naar High. De droge kom gebruik ik om noten en zaden tot meel te malen (niet hoger dan stand 4-6, anders wordt het alsnog pasta).
Jet op 26-3-2014 - 15:21
Hoi Martine, je hebt me helemaal aangestoken met het Vitamix-virus: sinds gisteren heb ik er ook één en vandaag heb ik meteen die heerlijke walnotenpasta gemaakt. Ik heb de helft van de walnoten vervangen door cashewnoten (daar kom ik in om) en het smaakt geweldig! Door de kaneel doet het me erg denken aan speculaas, lekker is dat. Zaterdag heb ik een verjaardag en dan maak ik ook een potje voor de jarige, het is inderdaad een ontzettend leuk cadeautje. Dank voor het recept dus weer.. Jet
Martine op 27-3-2014 - 12:52
Leuk Jet :-) Ik moet die walnotenpasta ook weer eens maken. Veel plezier met je vitamix!
Jet op 28-3-2014 - 14:46
Dank je, dat gaat vast lukken. Voorlopig worden vrienden en familie doodgegooid met notenpasta's vrees ik.. ;-) Wel zonde dat er zoveel achter blijft in de blender waar je bijna niet bij komt. Hoe doe jij dat?
Martine op 28-3-2014 - 15:27
Ik gebruik siliconen spatels om de blender goed leeg te schrapen. Er blijft altijd wel wat zitten, maar met zo'n spatel krijg je er al veel meer uit dan met een lepel o.i.d. Ik heb spatels van de HEMA, een brede en een smalle. Van de laatste restjes notenpasta kun je trouwens prima notenmelk maken. Doe een kopje water in de blender en laat even draaien op de hoogste stand, dan heb je heerlijk romige notenmelk die je niet eens hoeft te zeven (ik doe dit ook wel eens expres als de melk op is). :-)
Jet op 29-3-2014 - 10:00
Ah, dank je. Op naar de Hema dus! En die melk is vast ook heel lekker.
Jet op 12-4-2014 - 13:32
Hoi Martine, Nog een vraagje: ik heb vandaag amandelen tien minuutjes geroosterd in de oven en daarna in de blender gedaan. Het bleef heel lang droog en het leek of de amandelen nog heter werden dan ik ze uit de oven heb gehaald. Beetje eng vond ik dat. Nu de pasta afgekoeld is vind ik 'm een beetje melig en dat heb ik al eerder gehad bij notenpasta. Doe ik iets fout? Te slechte kwaliteit noten, niet lang genoeg in de blender omdat ik te bang ben dat ie doorbrandt? Alvast bedankt voor het antwoorden en een fijn weekend verder Jet
Martine op 12-4-2014 - 16:19
Als de notenpasta te droog lijkt moet je meestal nog wat langer blenden tot hij de goede textuur krijgt. Het kan ook helpen om er wat extra olie aan toe te voegen en dan nog wat langer te blenden. Notenpasta kan door de wrijving inderdaad behoorlijk heet worden tijdens het blenden. Als ik notenpasta van geroosterde noten maak, zorg ik altijd dat ze helemaal afgekoeld zijn voor ik ze ga fijnmalen. Als de pasta tijdens het blenden toch nog te heet lijkt te worden kun je de blender ook uitzetten, de pasta laten afkoelen en na een half uur ofzo verder blenden. Als je Vitamix te heet wordt slaat hij vanzelf af, maar het is natuurlijk beter om het niet zo ver te laten komen.
Martine op 12-4-2014 - 19:04
Graag gedaan :-) Trouwens, als je Vitamix afslaat moet je hem laten afkoelen en dan resetten met de knop aan de onderkant van het motorblok.
Jet op 12-4-2014 - 18:41
Oké, dank je wel Martine voor je snelle antwoord. Fijn om te weten dat ie vanzelf afslaat als ie te heet wordt.Dank je wel!
Sanne op 3-12-2014 - 16:20
Hmmm! Ik heb net de pompoenpitten gebakken en gepoft en nu laat ik ze afkoelen :). Ik ben erg benieuwd!
Martine op 4-12-2014 - 22:18
Is het gelukt?
Marie op 11-12-2014 - 6:33
Hey Martine! Ik ben al een tijdje op zoek naar een foodprocessor/blender die compact is en waar ik met gemak oa noten kan mee malen. Vitamix heeft mij altijd wat afgeschrikt door de hoge prijs maar ik lees daar zo veel goede dingen over! Nu ik mij al wat had voorbereid op die uitgave zie ik plots dat er sprake is van een droge en een natte kan ?!? Tja, als ik die allebei moet aanschaffen dan wordt het wel heel duur. Kan jij me daar wat meer uitleg over geven? Dankjewel alvast!
Martine op 11-12-2014 - 8:17
Hoi Marie, in principe heb je genoeg aan alleen de natte kan. Je kunt daar ook noten in malen. Als je regelmatig echt harde dingen wilt malen zoals lijnzaad, droge peulvruchten en graan, is het wel aan te raden om de droge kan erbij te kopen. Als je op zoek bent naar een goedkoper alternatief, is de Magimix Le Blender met extra hakmolentje misschien wat voor je (kost ongeveer €200). Die is iets minder krachtig, maar veel mensen zijn er heel tevreden over. Als je vooral grote hoeveelheden ingrediënten wilt fijnmalen en niet zozeer pureren, dan kun je denk ik beter een foodprocessor nemen in plaats van een blender. De Vitamnix is vooral goed is het volledig fijnmaken van dingen, en kan niet zo goed grof hakken, zeker niet als je er veel tegelijk in doet.
Marie op 11-12-2014 - 13:24
Ik heb gezien dat die magimix le blender een glazen kan heeft en vrij groot is. Die zal het dus al niet worden. Goh, er is zo veel keuze! Ben er al een tijdje mee bezig en weet gewoon niet meer wat ik moet nemen...
Martine op 11-12-2014 - 13:30
De Vitamix heeft inderdaad een kunststof kan, maar is volgens mij minstens net zo groot als de Magimix. Als je het geld ervoor over hebt, zou ik voor de Vitamix met de natte kan gaan. De droge kan kun je er altijd later nog bij kopen als je toch veel harde droge dingen wilt malen.
Marie op 15-12-2014 - 18:28
Bedankt voor de info Martine! De vitamix komt stilaan dichterbij...ik moet me enkel nog verzoenen met de uitgave ;o) Wel jammer dat je hem enkel online kan kopen. Hier is geen enkele winkel waar ik hem 'ns kan gaan bewonderen.
Martine op 15-12-2014 - 19:00
Ik heb de mijne ook online gekocht, bij Marmelot. Wel eerst veel Youtube demonstratiefilmpjes gekeken :-)
Marie op 17-12-2014 - 14:38
De vitamix staat hier te blinken op mijn aanrecht! Dat ging plots snel hé :o) 'k Ben best wel onder de indruk, ik heb nog nooit zo'n machine gehad. Het volgende op mijn to buy-lijstje: potjes, want ik ga er zeker niet genoeg hebben als ik die notenpasta's allemaal ga maken!
Marie op 17-12-2014 - 16:07
En meteen al een vraagje... Ik heb geprobeerd om de pompoenpittenpasta te maken. Zou het kunnen dat er iets niet klopt met de verhoudingen? Ik heb wel maar 1 kop gebruikt, en zelfs met anderhalve lepel olie blijft het mengsel heel droog. De smaak was wel lekker.
Martine op 17-12-2014 - 16:29
Oeh leuk Marie! Bij het maken van notenpasta heb je verschillende stadia. De noten worden eerst fijngehakt tot kruimels, daarna krijg je inderdaad en vrij droge pasta zoals jij had en als je dan nog verder blendt wordt de pasta uiteindelijk smeuïg. Met de vitamix is het soms lastig om voorbij het droge pasta stadium te komen, zeker omdat hij oververhit kan raken. Wat ik vaak doe is dat ik de blender even een uurtje uit laat staan zodat hij helemaal kan afkoelen en dan nog een keer opnieuw blenden met behulp van de stamper, tot de pasta smeuïg wordt.
Marie op 18-12-2014 - 18:00
Ah, ok. Bedankt voor de tip. Het is even wennen, met zoiets werken. Momenteel zit de schrik er nog wat in dat ik iets verkeerd zou doen waardoor hij stuk zou gaan.
Martine op 18-12-2014 - 18:48
In principe is de vitamix goed beveiligd. Als hij oververhit raakt slaat hij vanzelf af. Het is natuurlijk beter om helemaal te voorkomen dat dat gebeurd, maar als het toch een keer voorkomt is ie dus beveiligd en kun je hem resetten als hij voldoende is afgekoeld. De stamper is ook speciaal gemaakt om te stampen terwijl de blender aan staat, dus die kun je ook veilig gebruiken. Succes!
Loes op 7-8-2015 - 6:43
ik heb een vraagje over de walnoot-kaneelpasta voor de zekerheid staat er 3 tot 4 theelepels kaneel in dat geval zou het ongeveer een eetlepel kunnen zijn ? of staat er 3/4de theelepel? in het laatste geval lijkt het me erg weinig dus ik hoop dat ik jou antwoord mag krijgen omdat hij me erg lekker lijkt en kan het met rijstolie of olijfolie? dat zijn de twee soorten die ik in huis heb
Martine op 7-8-2015 - 11:44
Hoi Loes, het is al een poos geleden dat ik dit gemaakt heb, dus ik weet het niet meer precies. 3 tot 4 theelepels is inderdaad ongeveer een eetlepel. Ik zou gewoon lekker kaneel toevoegen tot jij vindt dat er genoeg kaneel in zit. :-) Qua olie is rijstolie denk ik het meest geschikt vanwege de neutrale smaak. De smaak van olijfolie kan een beetje overheersend zijn. Succes!
petrab op 10-10-2015 - 19:02
kan je ook hazelnoten gebruiken ?
Martine op 17-10-2015 - 8:10
Ja, dat kan prima! (sorry voor het late antwoord...)

Schrijf een reactie