Linzensalade met zoetzure tahindressing

26 March 2014 onder Lunch, Salades
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 0 minuten, totaal 10 minuten
Voor: 2 personen
Linzensalade met tahindressing, vegan

Bij Beter&Leuk in Amsterdam at ik pas een maaltijdsalade met linzen, rucola en granaatappelpitjes. Het was lekker, maar wel een beetje droog omdat er bijna geen dressing op zat. Daarom heb ik nu mijn eigen versie bedacht, met een heerlijk romige zoetzure dressing op basis van tahin!

Tahin is momenteel mijn favoriete ingrediënt voor sauzen en dressings. Het is heerlijk romig, heeft een lekker hartige smaak en combineert goed met allerlei ingrediënten, van miso tot gember en limoen. Het smaakt wel een beetje bitter, dus als je daar niet van houdt zou je het kunnen vervangen door amandelpasta of een andere mild smakende notenpasta.

Granaatappelpitjes zijn een heel leuk ingrediënt om je gerechten een beetje extra luxe te geven. Ik gebruikte dit keer voor het gemak een doosje diepvries granaatappelpitjes van Albert Heijn. Andere soorten zoetzuur fruit zoals sinaasappel of rode bessen zijn vast ook heel lekker in dit recept.

Je kunt linzen uit blik gebruiken, maar het is natuurlijk veel goedkoper om ze zelf te koken. Ik heb pas 'ontdekt' dat linzen veel sneller en gelijkmatiger gaar worden als je ze voorweekt. Zet de linzen in de week voor je naar je werk gaat, dan hoef je ze 's avonds nog maar 5 à 10 minuten te koken.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels tahin
  • 1 eetlepel gembersiroop (of ander zoetmiddel met een 1/4 theelepel gemberpoeder)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/4 theelepek gemalen korianderzaad
  • 1 mespunt knoflookpoeder of 1 heel klein teentje knoflook
  • 1 à 2 eetlepels water
  • 400 g gekookte linzen
  • 150 gram gemengde sla, bijvoorbeeld met rucola
  • 4 eetlepels granaatappelpitjes

Bereiding

Doe de tahin in een kommetje en meng eerst de gembersiroop en daarna het citroensap en de kruiden erdoor. Je zult merken dat het mengsel tijdens het roeren een 'dikkere' consistentie krijgt. Voeg nu geleidelijk het water toe om het mengsel te verdunnen tot de dressing de gewenste dikte heeft.

Laat de linzen goed uitlekken. Verdeel de sla over twee kommen of borden en schep de linzen er bovenop. Verdeel de dressing over de salade en strooi tot slot de granaatappelpitjes erover. (Of, als het niet mooi hoeft te zijn, doe je alles in een grote kom en husselt het lekker door elkaar.)

4 Reacties

Danielle op 28-3-2014 - 13:21
Grappig dat we inderdaad vaak overeenkomsten hebben maar toch ook weer heel anders :D Dit ziet er ook weer heerlijk uit! Linzen kunnen zo lekker zijn, ga het eens proberen.
Martine op 28-3-2014 - 13:49
Ja toevallig hè! Ik ben benieuwd wat je van deze salade vindt :-)
Linda op 16-3-2015 - 16:08
klinkt heerlijk! gebruik je lichte of donkere tahin?
Martine op 16-3-2015 - 19:18
Ik gebruik altijd lichte tahin. Veel lekkerder :)

Schrijf een reactie