Zelfgemaakte falafel

25 November 2016 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 20 minuten, koken 10 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 20 falafelballetjes
Zelfgemaakte falafel, vegan

Meestal koop ik falafel kant-en-klaar, maar nadat ik het verse falafeldeeg van Albert Heijn had geprobeerd voor Gewoon Vegan, had ik ineens zin om het ook eens helemaal 'from scratch' zelf te maken. Ik heb dat lang geleden wel eens eerder gedaan, maar toen was het niet zo'n succes. Daarom heb ik me dit keer even goed verdiept in de falafel-kunde. Met resultaat!

Het geheim van goeie falafel is namelijk dat je het van RAUWE kikkererwten maakt, en niet van kikkererwten uit blik. Je moet dus zo'n zak gedroogde kikkererwten kopen en die een paar uur in de week zetten totdat ze zacht zijn. Dat zorgt er meteen ook voor dat dit recept behoorlijk budgetvriendelijk is, want droge kikkererwten zijn heel goedkoop. Als je echt wilt besparen, ga dan even naar de markt of naar een Turkse toko voor je verse kruiden.

Afgezien van het voorweken van de erwten is dit een heel snel en makkelijk recept. Je gooit alle ingrediënten in de foodproccessor of in het hakmolentje van je staafmixer en pureert ze tot een kruimelig deeg. Daar maak je balletjes van, en die bak je dan even in de pan.

Ingrediënten

  • 200 gram droge kikkererwten, 8 uur voorgeweekt
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 bosje (40 gram) verse peterselie, dikke steeltjes eraf
  • 4 takjes verse munt, alleen de blaadjes
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel sesamzaad (optioneel)

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de mengkom van je foodprocessor of het hakmolentje van je staafmixer. Als je een superblender zoals een Vitamix of Blendtec hebt kan het ook daarin. Hak alles fijn tot een kruimelig deeg. Het moet geen gladde pasta worden. Laat het deeg nu liefst 15 minuten rusten, zodat je er straks makkelijker balletjes van kunt maken.

Neem ongeveer een eetlepel deeg en vorm er met je handen of een falafelpers mooie falafelballetjes van (een beetje plat is makkelijker dan rond). Strooi eventueel een beetje sesamzaad over de bovenkant strooien en druk dat er een beetje in.

Verhit een flinke scheut olie in een pan op middelhoog vuur, en bak de falafels een minuut of 2-3 tot de onderkant goudbruin is en je ze makkelijk kunt omkeren. Soms plakken ze in het begin een beetje vast, maar als je geduld hebt laten ze vanzelf los als ze gaar zijn. Bak ook de andere kant nog 2-3 minuten. Serveer de falafels met knoflooksaus, bijvoorbeeld in een wrap of pitabroodje, of super Hollands naast de aardappels met groente.

9 Reacties

Tinsel op 3-12-2016 - 11:19
Hoi Martine, wat een geweldige foto! Ik heb dit gerecht gisteren gemaakt. Ik heb exact de ingredienten gebruikt die je hebt weergegeven, maar tijdens het frituren vielen de balletjes helemaal uit elkaar! Ik heb vervolgens meel toegevoegd en zo de balletjes gemaakt. Gelukkig ging dat wel goed. Weet je misschien wat de reden is geweest van dat ze uit elkaar vielen? Groetjes, Tinsel
Martine op 3-12-2016 - 13:40
Hoi Tinsel, wat jammer dat de balletjes uit elkaar vielen. Het is lastig voor mij om te bedenken hoe dat komt. Misschien was je mengsel wat te droog of te nat? Het kan helpen om het mengsel nog wat langer te laten rusten, zodat het nog wat meer aan elkaar gaat plakken. Gelukkig kon je het fixen met het meel.
Bo op 16-1-2017 - 18:10
De kikkererwten hoeven niet gekookt, alleen voorgeweekt?
Martine op 16-1-2017 - 18:20
Hoi Bo, dat klopt! Zoals ik ook uitleg in de inleiding krijg je met ongekookte kikkererwten de beste textuur.
De Luie Vegetariër (Ann) op 24-3-2017 - 9:49
Wauw, die van jou zien er zo mooi frisgroen uit. Ik moet duidelijk wat guller zijn met die peterselie, en munt, daar had ik zelf nog niet aan gedacht. Lijkt me lekker fris! Precies wat aan mijn recept nog ontbrak eigenlijk! Waar ik zelf heel content van ben, na veel falafelpogingen. Ik gebruik tegenwoordig kikkererwtenmeel. Echt een aanrader, want je hoeft je foodprocessor niet eens boven te halen. En valt het wat te nat uit, dan strooi je er gewoon wat extra kikkererwtenmeel onder. Lukt altijd dus! Recept: http://deluievegetarier.com/falafels/ Groetjes, Ann
Martine op 24-3-2017 - 10:49
Dankjewel voor de tip Ann! Ik heb altijd een grote zak kikkererwtenmeel in de kast voor vegan 'eiergerechten', dus ik kan jouw manier zeker eens proberen.
Marianne op 10-1-2018 - 18:14
Hoi Martine, hier misschien een tip voor als de falafel uit elkaar valt bij het frituren, ik doe er dan een klein beetje bloem door. Het falafel deeg wordt ook lekker als je er bosuitjes en een half bosje groene koriander IPV munt door doet. Tevens doe ik altijd een klein lepeltje baksoda erdoor. Hierdoor worden de balletjes wat luchtiger.
Martine op 11-1-2018 - 10:44
Hoi Marianne, dankjewel voor de tips. Deze zijn vooral handig voor mensen die falafel maken van gekookte erwten. Als je het van geweekte ongekookte erwten maakt valt de falafel niet uit elkaar en heeft het van zichzelf al een lossere textuur aan de binnenkant.
Murjani op 3-4-2023 - 9:43
Hoi Martine, Van een Egyptenaar heb ik een recept gekregen om falaffels te maken van half kikkererwten en half tuinbonen. Ipv ui en peterselie gebruik je het groen van prei. Vaker neem ik lenteuitjes, het groene gedeelte, het witte gaat in de Egyptische knoflooksaus wat gemaakt wordt van tahina en niet van mayonaise. Ook dank voor jouw andere recepten.

Schrijf een reactie