Vegan weekmenu voor grote groepen
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Onderweg, Snel klaar, Supermarktvriendelijk |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 15 minuten, koken 30 minuten, totaal 45 minuten |
Voor: | 10-15 personen |
Ik ben gepromoveerd! Vijf jaar lang onderzoek doen, schrijven en presenteren op congressen, en nu is het zo ver, ik mag voortaan dr. voor mijn naam zetten. Als je meer wilt lezen over mijn onderzoek kan dat hier, op de website van NWO. Ik heb een super fijne dag gehad, met veel lieve mensen en lekker eten (bedankt restaurant Gaspare in Leiden!).
Na mijn promotie had ik één dagje rust, en toen zat ik al weer om half 7 in de trein naar Eindhoven om daar in de buurt een vroegmiddeleeuwse begraafplaats op te graven die verstoord zou worden door een bouwproject. Zulke grafveldjes zijn vrij zeldzaam, dus als er eentje gevonden wordt komen de experts en studenten uit het hele land aangereisd voor de opgraving. Elke dag op en neer reizen is dan geen optie, dus we huurden een huisje zodat we in de buurt van de opgraving konden logeren.
Tijdens zo'n week koken en eten we ook samen. Ik bof enorm met mijn collega's, die het geen probleem vonden om grotendeels plantaardig met mij mee te eten. Ik mocht de recepten uitzoeken en de boodschappen bestellen. Maar wat ga je dan maken? Het eten moest natuurlijk lekker zijn, makkelijk en snel te bereiden, voedzaam voor harde werkers, en het mocht liefst ook niet al te veel geld kosten.
Hieronder geef ik boodschappenlijstjes en recept-ideeën die je kunt gebruiken om zelf een weekmenu samen te stellen voor een wat grotere groep. Het menu is helemaal vegan, maar als er verstokte vleeseters of vegetariërs in het gezelschap zijn kun je in overleg besluiten om er ook dierlijke kaas, yoghurt en eventueel vlees bij te doen, wat dan eventueel door die mensen zelf bereid kan worden. Zo heb ik het voor mijn collega's ook gedaan.
Je kunt deze recepten bijvoorbeeld gebruiken voor een (veld)werkweek, studentenvakantie, schoolreis, retraite etc. Afhankelijk van of je grote eters hebt en hoeveel vleesververvangers en dergelijke je precies koopt ben je per persoon tussen de 5 en 7 euro per dag kwijt. Zorg wel voor grote pannen en een grote koelkast om alles in te bewaren. De vermelde hoeveelheden zijn voor één per persoon per dag, zodat je zelf kunt vermenigvuldigen met het aantal personen in jouw groep en het aantal dagen waarvoor je eten nodig hebt. Even de rekenmachine erbij pakken dus.
Ontbijt
200 ml plantaardige yoghurt/melk, 50 gram muesli, 2 crackers met beleg (zie lunch), koffie/thee.
Lunch
4 sneetjes brood (1 heel brood is +/- 20 sneetjes), met beleg (hummus, pindakaas, vegapaté en spreads, avocado, rauwkost, jam, chocopasta, pure hagelslag, appelstroop, margarine).
Avondeten
Mexicaanse wraps
2-3 wraps, 1/2 blikje kidneybonen, 1/3 blikje maïs, 100 gram sla, 3-4 eetlepels salsa, 3-4 eetlepels hummus of guacamole.
Doe alle ingrediënten in schalen en bakjes en laat iedereen zijn eigen wraps bouwen! Als het koud weer is kun je de bonen en maïs opwarmen en de sla vervangen door roerbakgroente, voor warme wraps.
Nasi met pindasaus en kipstukjes
75 gram rijst, 200 g nasi roerbakgroente (ui, paprika, kool etc.), 75 gram vegan kipstukjes of gekruide tofu, 75 ml satésaus.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de roerbakgroente en de kipstukjes met een beetje olie (liefst in twee aparte pannen). Serveer met de pindasaus.
Stamppot
75 gram vegan bacon of gekruide tofustukjes, 1/2 zakje Maggi aardappelpuree voor stamppot, 200 gram rauwe andijvie.
Bak de vegan bacon in een beetje olie. Maak de aardappelpuree aan volgens de aanwijzingen op de verpakking (of schil en kook aardappels als je het niet aankunt om instantpuree te eten...). Meng de andijvie erdoor.
Spaghetti bolognese
75 gram spaghetti, 200 g pastagroente (ui, paprika, courgette etc.), 75 g vegagehakt, 100 ml tomatensaus uit een pot, een handje gesneden olijven.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roerbak de pastagroente en het vegagehakt. Doe de tomatensaus erbij en laat sudderen tot de groente gaar is. Serveer met de olijven als topping.
Curry met rijst en kikkererwten
75 gram rijst, 150 gram groente (bijv. ui, courgette, paprika, sperzieboontjes), 1/2 blikje kikkererwten (en/of vega kipstukjes), 1/3 blikje kokosmelk, 1-2 eetlepels Thaise of Indiase currypasta
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roerbak de groente in een scheutje olie. Doe de kikkererwten, kokosmelk en currypasta erbij en laat sudderen tot de groentes gaar zijn.
Soep met broodjes
100 gram Italiaanse groente, 250 ml soep uit een zak, 1-2 broodjes, 2-4 eetlepels hummus of tapenade.
Roerbak de groente met een scheutje olie. Giet de soep erbij en laat sudderen tot de groente gaar is. Serveer met de broodjes en beleg.
Pasta pesto met broccoli
75 gram penne pasta, 200 gram broccoliroosjes, 1 flinke eetlepel groene pesto (bijv. AH basilicum op olie van de kruidenafdeling), 75 gram vegan vissticks of nuggets.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook of stoom de broccoli 6 minuten. Bak de vissticks in olie. Meng de pasta, broccoli en pesto door elkaar en serveer met de vissticks.
Dranken en tussendoortjes
Koffie, thee, sap, siroop, frisdrank, bier, wijn, fruit (appels, bananen, druiven etc.), snackgroente (cherrytomaatjes, komkommer), chips, nootjes, snoepjes, koekjes, chocola...
Overige (belangrijk!)
Olie, zout, koffiefilters, boterhamzakjes, afwasmiddel, handzeep, wc-papier...
Heb jij wel eens voor een grote groep gekookt? Wat zijn jouw favoriete makkelijke recepten als je veel eters hebt? Ik hoop dat deze blogpost handig voor je is als checklist. De volgende keer dat ik voor een werkweek moet cateren ga ik het zeker teruglezen om te zien hoe ik het ook alweer had gedaan.
11 Reacties
Schrijf een reactie