Vegan weekmenu voor grote groepen

8 June 2017 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 30 minuten, totaal 45 minuten
Voor: 10-15 personen
Vegan koken voor grote groepen

Ik ben gepromoveerd! Vijf jaar lang onderzoek doen, schrijven en presenteren op congressen, en nu is het zo ver, ik mag voortaan dr. voor mijn naam zetten. Als je meer wilt lezen over mijn onderzoek kan dat hier, op de website van NWO. Ik heb een super fijne dag gehad, met veel lieve mensen en lekker eten (bedankt restaurant Gaspare in Leiden!).

Na mijn promotie had ik één dagje rust, en toen zat ik al weer om half 7 in de trein naar Eindhoven om daar in de buurt een vroegmiddeleeuwse begraafplaats op te graven die verstoord zou worden door een bouwproject. Zulke grafveldjes zijn vrij zeldzaam, dus als er eentje gevonden wordt komen de experts en studenten uit het hele land aangereisd voor de opgraving. Elke dag op en neer reizen is dan geen optie, dus we huurden een huisje zodat we in de buurt van de opgraving konden logeren.

Promotie en opgraving
Promotie en opgraving. Dank voor de foto's aan Mario en Suzanne (linkje naar Suzanne's mooie vegan foodie instagram).

Tijdens zo'n week koken en eten we ook samen. Ik bof enorm met mijn collega's, die het geen probleem vonden om grotendeels plantaardig met mij mee te eten. Ik mocht de recepten uitzoeken en de boodschappen bestellen. Maar wat ga je dan maken? Het eten moest natuurlijk lekker zijn, makkelijk en snel te bereiden, voedzaam voor harde werkers, en het mocht liefst ook niet al te veel geld kosten.

Hieronder geef ik boodschappenlijstjes en recept-ideeën die je kunt gebruiken om zelf een weekmenu samen te stellen voor een wat grotere groep. Het menu is helemaal vegan, maar als er verstokte vleeseters of vegetariërs in het gezelschap zijn kun je in overleg besluiten om er ook dierlijke kaas, yoghurt en eventueel vlees bij te doen, wat dan eventueel door die mensen zelf bereid kan worden. Zo heb ik het voor mijn collega's ook gedaan.

Je kunt deze recepten bijvoorbeeld gebruiken voor een (veld)werkweek, studentenvakantie, schoolreis, retraite etc. Afhankelijk van of je grote eters hebt en hoeveel vleesververvangers en dergelijke je precies koopt ben je per persoon tussen de 5 en 7 euro per dag kwijt. Zorg wel voor grote pannen en een grote koelkast om alles in te bewaren. De vermelde hoeveelheden zijn voor één per persoon per dag, zodat je zelf kunt vermenigvuldigen met het aantal personen in jouw groep en het aantal dagen waarvoor je eten nodig hebt. Even de rekenmachine erbij pakken dus.

Ontbijt

200 ml plantaardige yoghurt/melk, 50 gram muesli, 2 crackers met beleg (zie lunch), koffie/thee.

Lunch

4 sneetjes brood (1 heel brood is +/- 20 sneetjes), met beleg (hummus, pindakaas, vegapaté en spreads, avocado, rauwkost, jam, chocopasta, pure hagelslag, appelstroop, margarine).

Avondeten

Mexicaanse wraps

2-3 wraps, 1/2 blikje kidneybonen, 1/3 blikje maïs, 100 gram sla, 3-4 eetlepels salsa, 3-4 eetlepels hummus of guacamole.

Doe alle ingrediënten in schalen en bakjes en laat iedereen zijn eigen wraps bouwen! Als het koud weer is kun je de bonen en maïs opwarmen en de sla vervangen door roerbakgroente, voor warme wraps.

Nasi met pindasaus en kipstukjes

75 gram rijst, 200 g nasi roerbakgroente (ui, paprika, kool etc.), 75 gram vegan kipstukjes of gekruide tofu, 75 ml satésaus.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de roerbakgroente en de kipstukjes met een beetje olie (liefst in twee aparte pannen). Serveer met de pindasaus.

Stamppot

75 gram vegan bacon of gekruide tofustukjes, 1/2 zakje Maggi aardappelpuree voor stamppot, 200 gram rauwe andijvie.

Bak de vegan bacon in een beetje olie. Maak de aardappelpuree aan volgens de aanwijzingen op de verpakking (of schil en kook aardappels als je het niet aankunt om instantpuree te eten...). Meng de andijvie erdoor.

Spaghetti bolognese

75 gram spaghetti, 200 g pastagroente (ui, paprika, courgette etc.), 75 g vegagehakt, 100 ml tomatensaus uit een pot, een handje gesneden olijven.

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roerbak de pastagroente en het vegagehakt. Doe de tomatensaus erbij en laat sudderen tot de groente gaar is. Serveer met de olijven als topping.

Curry met rijst en kikkererwten

75 gram rijst, 150 gram groente (bijv. ui, courgette, paprika, sperzieboontjes), 1/2 blikje kikkererwten (en/of vega kipstukjes), 1/3 blikje kokosmelk, 1-2 eetlepels Thaise of Indiase currypasta

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roerbak de groente in een scheutje olie. Doe de kikkererwten, kokosmelk en currypasta erbij en laat sudderen tot de groentes gaar zijn.

Soep met broodjes

100 gram Italiaanse groente, 250 ml soep uit een zak, 1-2 broodjes, 2-4 eetlepels hummus of tapenade.

Roerbak de groente met een scheutje olie. Giet de soep erbij en laat sudderen tot de groente gaar is. Serveer met de broodjes en beleg.

Pasta pesto met broccoli

75 gram penne pasta, 200 gram broccoliroosjes, 1 flinke eetlepel groene pesto (bijv. AH basilicum op olie van de kruidenafdeling), 75 gram vegan vissticks of nuggets.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook of stoom de broccoli 6 minuten. Bak de vissticks in olie. Meng de pasta, broccoli en pesto door elkaar en serveer met de vissticks.

Dranken en tussendoortjes

Koffie, thee, sap, siroop, frisdrank, bier, wijn, fruit (appels, bananen, druiven etc.), snackgroente (cherrytomaatjes, komkommer), chips, nootjes, snoepjes, koekjes, chocola...

Overige (belangrijk!)

Olie, zout, koffiefilters, boterhamzakjes, afwasmiddel, handzeep, wc-papier...

Heb jij wel eens voor een grote groep gekookt? Wat zijn jouw favoriete makkelijke recepten als je veel eters hebt? Ik hoop dat deze blogpost handig voor je is als checklist. De volgende keer dat ik voor een werkweek moet cateren ga ik het zeker teruglezen om te zien hoe ik het ook alweer had gedaan.

11 Reacties

Angelika op 8-6-2017 - 15:22
Superleuk om allemaal te lezen en te volgen. Van harte gefeliciteerd dr. Martine! En heel handig, de gerechten voor grotere gezelschappen, dankjewel! Lieve groet, Angelika
Martine op 8-6-2017 - 16:13
Dankjewel Angelika!
Tine op 10-6-2017 - 13:53
Wat fijn dat ik via uw leuke recepten ook een zeer interessant onderzoek tegenkom! Proficiat!
Martine op 10-6-2017 - 15:13
Dankjewel Tine! Tof dat je mijn onderzoek ook interessant vindt.
Janne op 12-6-2017 - 20:59
Ik heb de afgelopen week voor ca. 30 mensen gekookt samen met wat vrienden. Wij hadden wat meer tijd en mankracht om te koken en een wat ruimer budget, dus we konden de eters verrassen met allerlei culinaire hoogstandjes. We hebben een paar lactose-intolerante mensen in de groep en een hoop vegetariërs, dus er zijn ook vegan opties bij. De Indiase avond is volledig vegetarisch en afgezien van de yoghurt-garnering ook nog veganistisch; Indonesisch bevat een lekkere bereiding van tempeh; Russisch heeft broodjes gevuld met paddenstoelen die lekkerder zijn dan die met gehakt. Het simpele menu (rustdag voor de koks) was shepherd's pie: linzenstoofpot met aardappelpuree erop uit de oven. Dat is heerlijk geworden, en veel vleeseters vonden die versie minstens zo lekker als die met gehakt :) Inderdaad is je onderzoek interessant, en leuk dat je mee bent gaan doen met een opgraving! Gefeliciteerd met je promotie.
Martine op 13-6-2017 - 10:28
Dankjewel Janne. Leuk dat jullie zo uitgebreid vegan en vegetarisch hebben gekookt voor zo veel mensen. Goed hoor!
Esther op 14-6-2017 - 10:19
Gefeliciteerd, met je promotie, Martine! Leuk dat al je harde werk geloond heeft! En ook leuk dat je meteen aan zo'n zeldzame opgraving kunt meewerken. Heeft het nog interessante dingen opgeleverd? Dit overzicht voor grote groepen is super-handig! Dank je wel! Die ga ik inde toekomst zeker nog gebruiken! Groetjes, Esther
Martine op 14-6-2017 - 10:51
Dankjewel Esther! De opgraving was zeker interessant. Voor de uiteindelijke resultaten moeten we nog even wachten tot alle objecten bestudeerd zijn etc., maar het lijkt erop dat het een klein grafveldje was, waarschijnlijk van twee families die hier samen hebben geleefd. De eerste graven ('stichtersgraven') waren heel mooi en groots uitgerust, de latere waren wat eenvoudiger. Veel plezier met koken voor jouw groep!
Anja op 15-6-2017 - 21:37
Van harte gefeliciteerd met je promotie! En bedankt voor weer een leuke en nuttige post. Hoop dat je nog heel lang doorgaat hiermee.
Margje op 17-6-2017 - 10:45
van harte gefeliciteerd met je promotie! en hartelijk bedankt voor je super site! toen ik 2 jaar geleden veganistisch ging eten vond ik de variatie erg lastig, en het gebak, totdat ik jouw site ontdekte! toen zag ik het helemaal zitten. en ja mijn gezin bestaat uit 10 personen, grote eters, dus ik kook iedere dag veganistisch voor 10 personen en soms nog een paar gasten:-)
Martine op 18-6-2017 - 12:08
Wauw, super gaaf om te horen. Tof dat je hele gezin lekker mee-eet van je vegan kookkunsten.

Schrijf een reactie