Mexicaans vegan voor de hele familie

Mexicaans vegan voor de hele familie

Het is hier weer even stil geweest. Ik ben druk met de voorbereidingen voor het verdedigen van mijn proefschrift. Het gaat echt gebeuren, eindelijk! En we zijn twee weken op vakantie geweest in de VS om Davids familie te zien en New York te bezoeken. Het was super leuk. We hebben heel veel gezien, gedaan, en natuurlijk gegeten.

We hadden met z'n allen een huis met keuken gehuurd in New Jersey, dus we hebben regelmatig zelf avondeten gekookt. Dat was soms een beetje improviseren, zonder de enorme basisvoorraad kruiden en andere ingrediënten waar ik hier thuis aan gewend ben.

Het aanbod van vegan producten in de plaatselijke supermarkten was niet super uitgebreid en behoorlijk aan de prijs, maar we hebben een paar keer genoten van Gardein vleesvervangers, de nieuwe smaken Ben&Jerry ijs die in Nederland niet te koop zijn en double filled Oreos. We zijn ook een paar keer uit eten geweest. Het hoogtepunt was Modern Love in Brooklyn, het restaurant van Isa Moskowitz. Als je ooit de kans krijgt moet je hier zeker gaan eten. Verder hebben we donuts gehaald bij Dun-Well, en burgers gegeten bij By Cloe en Cinnamon Snail. Allemaal dikke aanraders!

New York vegan food

In de plaatselijke supermarkten waren super verse en smaakvolle basisproducten uit de Latijns-Amerikaanse keuken te koop zoals tomatillo's en lekkere maïstortilla's. Daarmee maakte ik de Mexicaans getinte maaltijd op de foto, waar ook de omni's in het gezelschap van hebben gesmuld.

De kans is groot dat je nog nooit van tomatillo's hebt gehoord, want deze groente is in Nederland wat moeilijk verkrijgbaar. Ze zien eruit als groene of paarse tomaten met een soort bladerjasje erom. Ze zijn familie van de lampionplant, en het zijn dus geen echte tomaten. Als je dit recept wilt maken en je kunt geen tomatillo's vinden, dan kun je ze vervangen door gewone tomaten, of groene onrijpe tomaten.

Dit recept lijkt misschien lang en uitgebreid, maar dat valt reuze mee. Als je een uurtje rustig in de keuken gaat staan heb je het allemaal klaar. Je kunt het ook van tevoren maken. De ingrediënten zijn super simpel en overal te koop, dus ideaal als je een keer niet in je eigen keuken staat en toch wat leuks wilt maken. Je kunt het nog verder aankleden met guacamole, vegan zure room, kaassaus etc. Als toetje aten wij een fruitsalade met blokjes papaya.

Ingrediënten

  • 200 gram droge ogenboontjes (of 2 blikjes)
  • 1 kop zilvervliesrijst
  • 4 uien, gesnipperd
  • 2 groene of rode paprika's, in stukjes
  • 3 tomaten, fijn gesneden
  • 3 tomatillo's (of nog meer tomaten), fijn gesneden
  • 2 koppen groentebouillon
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 5 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • zout en chilipoeder naar smaak
  • 12 kleine tortilla's

Bereiding

Doe de bonen in een pan met gezouten water (voorweken is niet nodig bij ogenboontjes) en kook ze in drie kwartier tot een uur gaar.

Maak nu de rijst. Snijd 1 ui en 1 paprika in stukjes en bak ze in een sauspan met een beetje olie. Doe de rijst, bouillon, komijn, paprikapoeder en twee teentjes knoflook erbij. Breng aan de kook en laat koken tot de rijst gaar is (kijk op de verpakking voor de juiste kooktijd). Proef en voeg eventueel naar smaak nog extra komijn, chilipoeder en zout toe.

Maak in een schaal de rauwe salsa door de fijngesneden tomaat te mengen met een klein gesnipperd uitje. Breng op smaak met 1 kleine teen knoflook, citroensap en eventueel zout. Laat even staan zodat ze smaken kunnen intrekken.

Bak 2 gesnipperde uien met de stukjes tomatillo in wat olie tot alles mooi zacht is. Bak op het laatst 2 tenen knoflook mee. Breng verder op smaak met wat chilipoeder, citroensap en eventueel zout naar smaak. Je kunt deze 'salsa verde' zo serveren of nog even pureren.

Rooster de tortilla's in een droge hete koekenpan. Zet alle gerechtjes in mooie bakjes op tafel en laat iedereen zijn eigen tortilla's vullen.

Schrijf een reactie