Kikkererwtensalade met ajvar
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Snel klaar, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 0 minuten, totaal 5 minuten |
Voor: | 1 persoon |
David en ik eten graag ajvar op brood, een smeuïge pasta van paprika met andere groente, kruiden en olijfolie. Het wordt veel gegeten in Turkije en Oost-Europa en het ook in Nederland op steeds meer plaatsen te koop. Als je in een grote stad woont kun je het waarschijnlijk wel bij de supermarkt halen, anders moet je even naar een Turkse toko. Sommige biowinkels verkopen een vergelijkbaar product als sandwichspread met paprika.
In het kader van 'salade maken met wat je in huis hebt' leek het me wel leuk om ajvar eens als dressing te proberen. Dat was een goed idee, want het is echt ontzettend lekker! Dit is weer een super snelle salade, in minder dan vijf minuten heb je alles in de kom zitten. Boterhammen smeren met ajvar is nauwelijks sneller.
Ik heb het hier heel simpel gehouden met sla en geraspte wortels, maar je kunt deze salade natuurlijk ook met andere groente maken. Tomaat, bleekselderij, pompoen, courgette en aubergine combineren denk ik allemaal heel goed met ajvar.
Ingrediënten
- 1 kop kikkererwten
- 2-3 eetlepels ajvar
- 1 wortel, geraspt
- 3 grote bladen sla, in reepjes
- 1 à 2 eetlepels geroosterde pompoenpitten of een handje gehalveerde zwarte olijven
Bereiding
Meng de kikkererwten met de ajvar. Rasp de wortel grof en snijd de sla in reepjes. Doe de ingrediënten bij elkaar in een kom en hussel ze door elkaar. Als je de salade wilt meenemen in je lunchtrommel, doe dan de kikkererwten met ajvar onderin, daarop de wortel en bovenop de sla en pompoenpitten. Meng ze vlak voor je gaat eten door elkaar.
3 Reacties
Schrijf een reactie