Chana masala

chana massala, kikkererwten, Indiaas, vegetarisch, veganistisch, plantaardig

Dit is een fijne Indiase kikkererwtenschotel. Het is goedkoop om te maken, in een half uur klaar en als je een goedgevulde voorraadkast hebt, hoef je er niet eens voor naar de supermarkt.

Met zelfgekookte kikkererwten is het extra lekker en nog goedkoper. Er moeten flinke hoeveelheden kruiden in. De meest subtiele smaak krijg je als je het hele lijstje netjes afwerkt, maar als je wilt kun je bijvoorbeeld het venkelzaad weglaten als je dat niet hebt.

Ingrediƫnten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1/4 theelepel kerriepoeder
  • 1/8 theelepel fijngehakt venkelzaad
  • 1/8 theelepel gemalen kardemom
  • 1/8 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel chilivlokken (afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben)
  • 1 theelepel gemberpoeder of verse geraspte gember
  • 1/2 theelepel versgemalen peper
  • 1 theelepel bouillionpoeder
  • 4 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 blikje ontvelde tomaat of 4 verse tomaten, in stukjes
  • 1 1/2 kop gekookte kikkererwten
  • 1 theelepel tamarindeconcentraat of 1 eetlepel citroensap

Bereiding

Verhit een flinke scheut olie in een pan en fruit daarin de ui tot hij bruin begint te worden. Voeg de specerijen en knoflook toe en fruit die even mee. Doe de tomaten en kikkererwten erbij en roer even door. Laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de tamarinde of citroensap toe, haal van het vuur en laat eventueel nog een paar minuutjes staan om op smaak te komen. Serveer met basmati of pandan rijst en eventueel een pittige chutney.

Schrijf een reactie