Budgetchallenge week 3 – eten voor € 10
Kenmerken: | Budgetvriendelijk |
---|
Eten voor € 10 per week was tegelijk makkelijker en moeilijker dan ik had gedacht. Het viel me heel erg mee hoeveel je nog kunt maken en eten voor € 1,40 per dag. Zolang je kruidenvoorraad op pijl blijft kunt je een heleboel verschillende kanten op, ook al heb je maar een paar soorten peulvruchten, granen en groente (zie hierboven voor foto's van de recepten die ik deze week gemaakt heb). Ik vond het wel moeilijk vond om me voortdurend bewust te zijn van wat alles kost. Ik zat steeds te rekenen wat een portie van een bepaald recept kost en of dat dan paste binnen mijn budget voor die dag.
Ik heb me niet precies gehouden aan het basis-boodschappenlijstje dat ik aan het begin van de week heb gepost. Omdat ik voor David en mij samen boodschappen doe had ik wat meer ruimte voor variatie. Op de markt haalde ik een grote zak snijbonen, een zak courgettes, een zak aubergines en een kilo bietjes, elk voor € 1. Verder kocht ik nog een pak super goedkope rijstwafels en een zak havermout en maakte gretig gebruik van mijn enorme kruidenvoorraad.
Ik heb nog wat extra kunnen besparen door eens heel goed op te letten waar nu de goedkoopste producten te vinden zijn. Zo kocht ik bij Dirk een pot pindakaas van 500 gram voor 99 cent. Daardoor komen mijn ontbijtjes nu vijf cent goedkoper uit dan vorige week.
De hoeveelheid werk in de keuken neemt enorm toe als je voor 1,40 per dag probeert te eten. Je moet echt alles zelf maken. Eerder in de budgetchallenge maakte ik al mijn eigen broodbeleg en vleesvervangers, maar nu heb ik ook zoveel mogelijk mijn eigen brood en tussendoortjes gebakken. Een pak pitabroodjes kost in de winkel 60 cent, maar als je ze zelf bakt is het 15 cent. Dat soort prijsverschillen gaan meetellen als je van een minimaal budget moet rondkomen.
Je kunt wel tijd besparen als je grotere hoeveelheden tegelijk kookt. Op maandag maakte ik bijvoorbeeld voor het avondeten een hele hoop extra empanadas voor lunches later in de week en op dinsdag bakte ik een oven vol hartige muffins. Dat is dan ietsje meer werk, maar je heb dat wel meteen meerdere maaltijden én je hebt er maar één keer afwas van. De volgende dag ben je jezelf erg dankbaar dat je zomaar wat lekkers uit de koelkast kunt halen.
Ik heb geprobeerd om aan het begin van de week een beetje te sparen zodat ik me in het weekend wat meer 'luxe' kon veroorloven. Alleen zondag heb ik een beetje 'valsgespeeld'. Voor de lunch trakteerde David me op een frietje met een kroket bij snackbar 't Wethoudertje in Amsterdam en 's avonds aten we bij Davids moeder. In totaal kostte mijn eten voor deze week € 9,35. Ik ben dus netjes binnen mijn budget gebleven en heb zelfs nog € 0,65 over. Als ik ietsje zuiniger was geweest had ik daarvan nog best lunch en avondeten kunnen maken, maar dat was nu dus niet nodig.
Mijn weekmenu
Maandag (€ 1,20)
Ontbijt: 3 rijstwafels met pindakaas en appelstroop (€ 0,10)
Lunch: pannenkoeken met meegebakken sesamzaad en appelstroop (€ 0,25)
Avondeten: Mexicaanse empanadas met wortelsla (€ 0,45)
Tussendoortjes: 1 appel (€ 0,15), 1 klein bakje vers gekookte bruine bonen met ui en knoflook (€ 0,05), reepjes wortel met mosterddip (€ 0,15), 1 rijstwafel met appelstroop (€ 0,05)
Dinsdag (€ 1,35)
Ontbijt: havermoutpap met pindakaas, rozijnen en kaneel (€ 0,10)
Lunch: Mexicaanse empanadas met wortelsla (€ 0,35)
Avondeten: budget versie van deze linzencurry met bietjes en boerenkool met naanbrood (€ 0,55)
Tussendoortjes: 2 hartige muffins (€ 0,20), 1 handje linzenkiemen (€ 0,05), 1 wortel (€ 0,05), 1 rijstwafel met appelstroop (€ 0,05)
Woensdag (€ 1,35)
Ontbijt: havermoutpap met pindakaas, rozijnen en kaneel (€ 0,10)
Lunch: Mexicaanse empanadas (€ 0,30)
Avondeten: variant van deze snijbonen stoofschotel met witte bonen (€ 0,70)
Tussendoortjes: hartige muffin (€ 0,10), naanbrood met bruine bonen (€0,10), 1 groot glas thee (€ 0,05),
Donderdag (€ 1,30)
Ontbijt: havermoutpap met pindakaas, rozijnen en kaneel (€ 0,10)
Lunch: Mexicaanse empanadas (€ 0,30)
Avondeten: bruine bonen schotel met ui en Ethiopische kruiden, wortelsla en naanbrood (€ 0,65)
Tussendoortjes: 2 hartige muffins (€ 0,20), 1 beker zelfgemaakte havermelk (€ 0,05)
Vrijdag (€ 2,05)
Ontbijt: havermoutpap met pindakaas, rozijnen en kaneel (€ 0,10)
Lunch: restje bietencurry van dinsdag met een pitabroodje (€ 0,55)
Avondeten: 1/4 plaatpizza met tomaat, courgette, moxarella en knoflook (€ 0,40)
Tussendoortjes: 2 rijstwafels met pindakaas (€ 0,10), 1 handje druiven (€ 0,10), flesje bier (€ 0,60), bakje chips (€ 0,20)
Zaterdag (€ 1,70)
Ontbijt: havermoutpap met pindakaas, rozijnen en kaneel (€ 0,10)
Lunch: 4 boterhammen met pindakaas (€ 0,30)
Avondeten: aubergine uit de oven met overgebleven pizza van vrijdag (€ 1,10)
Tussendoortjes: chocolade pudding uit de oven (€ 0,20)
Zondag (€ 0,40)
Ontbijt: havermoutpap met pindakaas, rozijnen en kaneel (€ 0,10)
Lunch: friet en een kroket bij 't Wethoudertje in Amsterdam (David trakteerde)
Avondeten: rijst met HAK bonenchili (bij Davids moeder)
Tussendoortjes: 1 pakje sesamcrackers (€ 0,15), 1 pakje Lu minicrackes (€ 0,15)
6 Reacties
Schrijf een reactie