Congresvoedsel en eten op reis
Kenmerken: | Onderweg |
---|
Eén van de dingen die ik vaak lees van mensen die plantaardig willen gaan eten, is dat ze het moeilijk vinden om dat buiten de deur vol te houden. Vooral met etentjes van je werk kan het soms echt lastig zijn, omdat je dan niet zelf kunt kiezen waar je naar toe gaat. In dit artikel geef ik wat tips over hoe je dit aan kunt pakken. Behalve voor werksituaties is dit ook handige informatie als je bijvoorbeeld met je familie ergens heen moet waar je niet weet wat de vegan eet-opties zullen zijn.
Voor mijn werk bij de universiteit moet ik regelmatig naar congressen. Vaak is dat maar voor één dag, en dat is dan nog makkelijk te overbruggen door zelf brood mee te nemen, maar af en toe ben ik echt drie tot vijf dagen van huis. Ik heb dus inmiddels ruimschoots ervaring met situaties waar vegan eten niet vanzelfsprekend is, en ik heb ook manieren gevonden om er mee om te gaan. Lees hier bijvoorbeeld over mijn ervaringen op congres in een kleine Duitse stad.
Herbivoor? Geef het door!
Mijn eerste tip is om ruimschoots van tevoren bij de organisatie aan te geven dat je graag veganistisch zou willen eten. De eerste paar keer dat ik zo'n mailtje verstuurde voelde ik me daar heel ongemakkelijk bij, maar ik krijg eigenlijk altijd vriendelijke reacties, ook als uiteindelijk soms toch blijkt dat ze geen veganistische maaltijden kunnen verzorgen. Inmiddels is het onderdeel geworden van mijn vaste routine bij het voorbereiden van een werkreis. Leg kort uit wat je wel en niet eet, geef eventueel een paar voorbeelden van vegan maaltijden, en bied aan om mee te denken over een goeie oplossing. Als het een beetje meezit krijg je op deze manier een prima vegan maaltijd, zoals de keurig apart verpakte boterhammen met hummus en gegrilde groente van de Universiteit van Amsterdam op de foto hierboven.
Zelf wat meenemen
Het komt toch nog regelmatig voor dat ik naar een evenement moet waar de catering aangeeft dat ze geen veganistische maaltijd kunnen maken. Ik snap dat niet zo, want je zou denken dat als ze boterhammen met kaas kunnen maken, dat een boterham met hummus dan ook wel moet kunnen. Maar goed, het is hoe het is, dus dan neem ik zelf wel wat mee. Pas moest ik bijvoorbeeld een dagje naar een Limburgs museum. 's Morgens om half 7 de deur uit en 's avonds pas om half 9 weer thuis, dus ik had voor de hele dag eten nodig. Op de foto hieronder zie je mijn overlevingspakket.
Ik kan 's morgens vroeg niks wegkrijgen, dus ik nam mijn ontbijt mee in het zwarte thermosbakje: overnight oats met sojamelk, rozijnen, plakjes banaan een beetje pindakaas. Die kon ik fijn in de trein opeten met mijn paarse spork. Voor de lunch, tussendoortjes en avondeten had ik mueslibrood, Clif energierepen, een banaan en partjes sinaasappel (in het blauwe bakje) bij me. Aan het eind van de dag had ik héél erg zin in iets hartigs, dus volgende keer neem ik zeker ook weer nootjes en een flinke bak snackgroente mee. Normaal heb ik die altijd, maar ik was ze dit keer vergeten. Een bakje couscoussalade was ook fijn geweest. Een hele dag alleen maar zoet is eigenlijk niks voor mij.
Mijn tweede tip is dus om ALTIJD zelf wat eten mee te nemen. Ik ben al heel vaak blij geweest met de stash energierepen die ik overal mee naar toe sleep. Ook als de organisatie zegt dat er vegan opties zullen zijn kan er toch iets misgaan waardoor het fijn is als je zelf wat backup voedsel bij je hebt. Sommige mensen slaan in zo'n geval een maaltijd over, maar ik kan totaal niet functioneren als ik niet regelmatig wat eet. De Clif bars (te koop bij AH) vind ik ideaal voor zulke omstandigheden. Ze zijn lekker handzaam en super vullend, en ze zijn verrijkt met alle belangrijke vitamines en mineralen, zodat je ze prima als aanvulling op of vervanger voor een maaltijd kunt eten. Nootjes, crackers, vers en gedroogd fruit en snoeptomaatjes vind ik ook ideaal om mee te nemen.
Meerdaagse congressen
Voor meerdaagse congressen of vakantie-reizen gelden min of meer dezelfde tips. Vraag bij de organisatie en het hotel waar je overnacht om vegan maaltijden en neem zelf een flinke hamstervoorraad energierepen en ander gezond snaaivoedsel mee. Ik merk dat ik vaak veel meer energie heb en minder snel moe ben dan mijn mede-congresgangers. Het feit dat ik niet steeds koekjes kan snaaien in de pauzes en niet de junkfood congresmaaltijden mee-eet zal daar zeker aan bijdragen.
Het is ook slim om van te voren even op HappyCow te kijken of er toevallig vegan-friendly restaurantjes in de buurt zijn. Vorig jaar zat ik bijvoorbeeld op een driedaags congres met enorm starre catering, dus voor iedere maaltijd sneakte ik even naar buiten om een heerlijke maaltijd te halen bij het vegan eetcafé wat toevallig daar om de hoek zat. Als je echt lang weg bent kan het ook fijn zijn om een appartementje te huren met een keuken zodat je zelf wat kunt klaarmaken. Je moet dan wel tijd hebben om boodschappen te doen en te koken, wat niet altijd het geval is.
Ik hoop dat dit je artikeltje leuk vond om te lezen en dat je er wat aan hebt! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met eten tijdens (werk)reizen. Als je nog meer goeie tips hebt hoor ik dat natuurlijk graag.
10 Reacties
Ja, soms doe ik dat ook wel Aniek. Voor meerdaagse congressen is dat alleen wat lastiger, omdat je dan dus in een hotelkamer zonder keuken of koelkast verblijft. Ook dan kun je natuurlijk brood en houdbaar beleg zoals pindakaas meenemen en 's morgens op een bijzettafeltje brood smeren, maar echt handig is het niet. Bovendien is het niet zo fijn om voor je ontbijt, lunch én avondeten boterhammen te eten.
Een andere factor is dat ik graag zo 'normaal' mogelijk wil zijn als veganist. Dit is prettiger voor mezelf en het zorgt er ook voor dat veganisme er aantrekkelijker uit ziet voor de mensen om me heen. Als iedereen op het congres eten van de cateraar krijgt, valt het nogal op als je je eigen boterhammetjes staat op te peuzelen. Ik hoop op een toekomst waar vegan opties standaard zijn, net zoals vegetarische opties nu al standaard zijn. Dat gaat alleen gebeuren als we er om blijven vragen bij de organisatoren en cateraars.
Schrijf een reactie