Vegan appeltaart
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Feestdagen, Lekker voor kinderen, Supermarktvriendelijk, Wintergerecht |
---|
Mijn familie is dol op appeltaart. Op verjaardagen en dergelijke wordt er eigenlijk altijd wel eentje gebakken. Appeltaart is super makkelijk vegan te maken met plantaardige margarine, dus ook niet-vegan familieleden bakken wel eens een vegan taartje, zeker als ze weten dat wij op bezoek komen.
De verleiding is groot om appeltaartmix uit een doos te gebruiken. Die zijn gelukkig ook meestal vegan en het ei kun je makkelijk vervangen door sojamelk. Maar de inhoud van zo'n doos is meestal niet veel meer dan bloem met suiker en bakpoeder, dus dat kunnen we makkelijk zelf!
Ik voeg graag wat extraatjes toe aan mijn appeltaart, zoals rozijnen, stukjes walnoot of amandelspijs. Maar gewoon een simpele taart met alleen appel en kaneel is ook altijd lekker.
Geen tijd om zelf te bakken? De zespersoons appelkruimeltaartjes van Hema zijn tegenwoordig vegan en ook heel lekker, zeker met een toef vegan slagroom van Albert Heijn.
Ingrediënten
- 200 gram stevige margarine zoals Wajang of AH plantenmargarine, in blokjes
- 200 gram witte suiker
- 400 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker (optioneel)
- snufje zout
- 3-4 eetlepels plantaardige melk + extra voor bestrijken
- 1,5 kilo zoetzure appels
- 100 gram walnoten, in stukjes (optioneel)
- 100 gram rozijnen (optioneel)
- 75 gram kristalsuiker
- 3 theelepels kaneel
- 15 gram havermout of paneermeel
Bereiding
Doe de blokjes margarine, suiker, bloem, bakpoeder, vanillesuiker en zout in een kom. Kneed kort met je handen of een deegmenger (zie advertentie) tot een kruimelig deeg. Doe de plantaardige melk erbij en kneed nog even door, tot het deeg een samenhangende bal vormt. Verdeel het deeg in twee ballen van 2/3 en 1/3 en leg in de koelkast.
Schil de appels en snijd ze in schijfjes. Meng de kristalsuiker met de kaneel. Hak de walnoten in stukjes en meng ze met de rozijnen. Vet een springvorm van 24 cm in met margarine, en bedek de bodem met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Haal de grote deegbal van 2/3 uit de koelkast en rol deze met een deegroller uit tot een ronde lap van 35 cm doorsnee. Leg de lap in de springvorm en vorm er met je vingers een mooie taartbodem van, met opstaande randen.
Bestrooi de taartbodem nu met de havermout. Die zal straks het overtollige vocht uit de appels opnemen, zodat de bodem knapperig blijft. Vul de taartbodem nu met de appelschijfjes. Strooi over iedere laag appel een beetje suiker-kaneelmengsel en walnoten-rozijnenmengsel.
Haal nu de kleine deegbal van 1/3 uit de koelkast. Rol deze uit tot een lap van 24 cm en snijd deze in reepjes. Leg de reepjes op de gevulde taart, in een kruispatroon. Gebruik de lange repen voor het midden en de korte repen voor de zijkanten. Bestrijk de bovenkant met een beetje sojamelk voor een mooie glans. Dit gaat goed met een siliconen bakkwastje.
Zet de taart in de oven en bak 60 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin geworden is. Laat de taart afkoelen voor je hem aansnijdt. De taart is extra lekker met een flinke toef vegan slagroom.
20 Reacties
Schrijf een reactie