Zelfgemaakte falafel
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Glutenvrij, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Supermarktvriendelijk, Vleesvervanger, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 20 minuten, koken 10 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 20 falafelballetjes |
Meestal koop ik falafel kant-en-klaar, maar nadat ik het verse falafeldeeg van Albert Heijn had geprobeerd voor Gewoon Vegan, had ik ineens zin om het ook eens helemaal 'from scratch' zelf te maken. Ik heb dat lang geleden wel eens eerder gedaan, maar toen was het niet zo'n succes. Daarom heb ik me dit keer even goed verdiept in de falafel-kunde. Met resultaat!
Het geheim van goeie falafel is namelijk dat je het van RAUWE kikkererwten maakt, en niet van kikkererwten uit blik. Je moet dus zo'n zak gedroogde kikkererwten kopen en die een paar uur in de week zetten totdat ze zacht zijn. Dat zorgt er meteen ook voor dat dit recept behoorlijk budgetvriendelijk is, want droge kikkererwten zijn heel goedkoop. Als je echt wilt besparen, ga dan even naar de markt of naar een Turkse toko voor je verse kruiden.
Afgezien van het voorweken van de erwten is dit een heel snel en makkelijk recept. Je gooit alle ingrediënten in de foodproccessor of in het hakmolentje van je staafmixer en pureert ze tot een kruimelig deeg. Daar maak je balletjes van, en die bak je dan even in de pan.
Ingrediënten
- 200 gram droge kikkererwten, 8 uur voorgeweekt
- 1 ui, grof gesnipperd
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 1 bosje (40 gram) verse peterselie, dikke steeltjes eraf
- 4 takjes verse munt, alleen de blaadjes
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
- 1 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel sesamzaad (optioneel)
Bereiding
Doe alle ingrediënten in de mengkom van je foodprocessor of het hakmolentje van je staafmixer. Als je een superblender zoals een Vitamix of Blendtec hebt kan het ook daarin. Hak alles fijn tot een kruimelig deeg. Het moet geen gladde pasta worden. Laat het deeg nu liefst 15 minuten rusten, zodat je er straks makkelijker balletjes van kunt maken.
Neem ongeveer een eetlepel deeg en vorm er met je handen of een falafelpers mooie falafelballetjes van (een beetje plat is makkelijker dan rond). Strooi eventueel een beetje sesamzaad over de bovenkant strooien en druk dat er een beetje in.
Verhit een flinke scheut olie in een pan op middelhoog vuur, en bak de falafels een minuut of 2-3 tot de onderkant goudbruin is en je ze makkelijk kunt omkeren. Soms plakken ze in het begin een beetje vast, maar als je geduld hebt laten ze vanzelf los als ze gaar zijn. Bak ook de andere kant nog 2-3 minuten. Serveer de falafels met knoflooksaus, bijvoorbeeld in een wrap of pitabroodje, of super Hollands naast de aardappels met groente.
9 Reacties
Schrijf een reactie