(Bijna) rauwe recepten

Een rauw dieet

De afgelopen jaren is het (vooral in de VS) behoorlijk populair geworden om zo veel mogelijk mogelijk ongekookt voedsel te eten. Bij zo’n rauw dieet eet je geen of weinig voedingsmiddelen die verhit zijn op een temperatuur boven de 40 graden. De meeste ‘raw foodies’ eten wel dingen die ingevroren of op een lage temperatuur gedroogd of verwarmd zijn. Ze eten vaak geheel of grotendeels plantaardig, hoewel je natuurlijk ook sommige soorten vlees, vis en zuivel wel onverhit kunt consumeren als ze heel vers zijn.

Waarom rauw?

De mensen die dit dieet volgen zijn van mening dat rauw voedsel veel meer voedingsstoffen bevat en beter is voor de gezondheid dat gekookte voedingsmiddelen. Ze gaan daarbij voorbij aan het feit dat het menselijk lichaam bepaalde voedingsstoffen makkelijker kan opnemen uit gekookt of gebakken voedsel. Bovendien zijn er allerlei voedingsmiddelen die alleen gekookt eetbaar zijn, en die je dus helemaal niet kunt eten als je een rauw dieet volgt. Persoonlijk denk ik dat je als mens het beste gekookte en rauwe voeding kunt afwisselen, zodat je overal de voordelen van meekrijgt.

Behalve je gezondheid is ook smaak een belangrijke reden waarom je af en toe rauwe recepten zou kunnen klaarmaken. Rauwe ingrediënten smaken namelijk heel anders dan hun gekookte broertjes. Vergelijk bijvoorbeeld eens de smaak van verse rauwe tomaten met gekookte tomaten uit blik. Het kan dus verrassend lekker zijn om eens een soep met rauwe groente te maken.

Hebben jullie rauwe recepten?

Op Vegetus hebben we al een aantal recepten die geheel of grotendeels bestaan uit rauw verwerkte ingrediënten. Deze recepten vind je in het lijstje kenmerken onder het kopje (Bijna) helemaal rauw.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.