Vegan op de camping

22 August 2013 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , , , ,
Voor: Alle receptjes zijn 2 personen
Camping chili, veganistisch
David en ik hebben voor onze vakantie 10 dagen gekampeerd in het Duitse Harz. Allebei een rugzak van rond de 16 kilo, dus dan kun je heel weinig meenemen. Koken op de camping is altijd een beetje een uitdaging: klein gasbrandertje en pannetjes, geen koelkast, geen enorme kruidenvoorraad en vaak ook geen natuurwinkel of grote supermarkt in de buurt. Op de heenreis hadden we vanwege het gewicht alleen wat kruiden en dergelijke bij ons (zout, peper, zakje Mexicaanse kruiden, kerrie, chilipoeder, bouillonblokjes, potje pesto, flesje olijfolie) en eten voor de eerste avond (pasta, tomatensaus in een zak en een bakje vega-gehakt). Als we meer mee kunnen nemen pak ik meestal ook nog wat rode linzen, couscous, aardappelpuree poeder en sojabrokjes in. Het kampeerseizoen loopt inmiddels ten einde, maar dan heb je alvast ideeën voor volgend jaar. De receptjes zijn natuurlijk ook geschikt om thuis even snel een maaltijd in elkaar te flansen.

Chili-bonenschotel

Dit is mijn camping-maaltijd bij uitstek (zie de foto). Zelfs in het kleinste dorpje verkoopt de lokale buurtwinkel wel bonen, mais, tomaat en paprika, dus dit kun je echt overal maken. Het is ook nog eens lekker snel klaar en vult goed na een lange dag fietsen of wandelen. Lekker met tortillachips, wraps, couscous of rijst.

Ingrediënten

  • 1 (groene) paprika, in stukjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 klein blikje mais
  • 1 à 2 eetlepels Mexicaanse kruiden
  • extra chilipoeder (optioneel, voor meer pit)
  • extra zout (optioneel)

Bereiding

Verhit een scheutje olie in je grootste campingpannetje en fruit de paprika tot hij gaar is. Doe de tomaat, kidneybonen, mais en kruiden erbij en breng het geheel aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes sudderen zodat de smaken kunnen mengen. Breng eventueel op smaak met chilipoeder en zout.

Chili salade

Ingrediënten gekocht voor chili, maar is het eigenlijk te warm? Geen probleem, chili is ook lekker als salade. Ook handig als je gastankje ineens leeg is...

Ingrediënten

  • 1 (rode) paprika, in stukjes of reepjes
  • 2 verse tomaten, in stukjes
  • 1 kleine ui, gesnipperd (optioneel)
  • 1 blik chilibonen of kidneybonen
  • 1 klein blikje mais
  • 1 à 2 eetlepels Mexicaanse kruiden
  • 1 teentje knoflook, fijn gesnipperd (optioneel)
  • extra chilipoeder (optioneel, voor meer pit)
  • extra zout (optioneel)

Bereiding

Doe de paprika, tomaat, bonen en maïs in een schaal of campingpannetje en meng de kruiden erdoor. Breng eventueel op smaak met extra knoflook, chilipoeder en zout. Serveer met wraps, tortillachips, couscous of rijst.

Pasta pesto met broccoli

Een potje pesto zonder kaas (bijv. van Xenos of AH) neemt weinig ruimte in in je bagage, maar geeft veel smaak aan je maaltijden. Eenmaal geopend kun je het ongeveer een week op kamertemperatuur bewaren, dus je kunt het meerdere keren gebruiken. Giet eventueel een beetje extra olijfolie in het potje, zo blijft de pesto langer goed. Deze pasta is lekker met noten erbij, of een met kant-en-klare vleesvervanger als je die kunt vinden.

Ingrediënten

  • 200 g pasta
  • 1 stronk broccoli, in roosjes
  • 2 eetlepels basilicum pesto zonder kaas
  • zout en peper naar smaak
  • 2 vegan schnitzels of 2 handjes walnoten

Bereiding

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op der verpakking gaar. Kook ook de broccoli in 5-7 minuten gaar (dit kan eventueel in dezelfde pan, voeg de broccoli dan toe als je pasta al even heeft gekookt). Giet de pasta en broccoli af en meng ze met de pesto. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Serveer met de schnitzel of walnoten.

Pasta salade met pesto

Van pesto wordt alles lekkerder, ook salade! Mijn nieuwe geheime ingrediënt in de (camping)keuken is citroenzuur. Dit lijkt qua uiterlijk op zout (kleine transparant-witte korrels), en is onder andere te koop bij Aziatische toko's. Het werkt heel goed om dressings en dergelijke een zure component mee te geven, net als azijn of citroensap. Omdat het droog is kun je het makkelijk meenemen in je rugzak.

Ingrediënten

  • 100-150 gram pasta
  • 1 courgette of komkommer
  • 3 tomaten
  • 1 1/2 eetlepel basilicum pesto (een teentje knoflook is ook lekker i.p.v. pesto)
  • 1/4 theelepel citroenzuur (optioneel)
  • zout en peper naar smaak
  • 1 blikje witte bonen, afgegoten en omgespoeld
  • 2 handjes pijnboompitten of walnoten

Bereiding

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat hem afkoelen. Meng in een grote pan of schaal de groente, bonen en pasta met de pesto. Laat eventueel een paar minuten marineren. Breng de salade op smaak met citroenzuur, zout en peper en strooi tot slot de pijnboompitten of walnoten erover.

Couscous salade

Ingrediënten

  • 100-150 gram couscous
  • 1 flinke theelepel kerriepoeder
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 paprika, in stukjes
  • 1 komkommer, in stukjes
  • 2 tomaten, in stukjes
  • 1 à 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

Meng de couscous en kerrie in een kleine kom of pannetje. Breng water aan de kook en giet dit over de couscous tot deze met onder staat. Dek de couscous af met een bord of deksel en laat hem een minuut of 5 wellen. Roer de couscous los met een vork en laat hem even afkoelen. Meng in een grote pan of kom de gewelde couscous met de kikkererwten, paprika, komkommer en tomaat. Breng de salade op smaak met knoflook, peper en zout.

Linzen-groentesoep

Ingrediënten

  • 100 g rode linzen
  • ongeveer 4 dl water
  • 1 blik (400 g) tomatenblokjes
  • 1 à 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 1/2 à 1 theelepel kerriepoeder (optioneel)
  • 1 mespunt chilipoeder (optioneel)
  • groente naar keus, in stukjes (bijvoorbeeld courgette, wortelen, broccoli, spinazie etc.)
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

Breng de linzen aan de kook in het water met de tomaat, knoflook, bouillonpoeder, kerrie en chili. Laat de soep ongeveer 25 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn en uit elkaar vallen. Voeg halverwege de kooktijd de groente toe en laat die in de soep gaarkoken. Voeg eventueel extra vocht toe als de soep te dik wordt. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Pannenkoekjes

Mijn vader bakte vroeger altijd heerlijke pannenkoeken op de camping. Zo'n traditie moet natuurlijk voortgezet worden! Voor dit recept is het handig als je een kleine spatel bij je hebt om de pannenkoeken mee om te draaien.

Ingrediënten

  • 2 kopjes bloem of gebuild tarwemeel
  • 1 1/2 à 2 koppen water
  • 1 kop sojamelk of andere plantenmelk (vervang eventueel door extra water)
  • 1 eetlepel olie (optioneel, maar absoluut aan te raden als je geen sojamelk gebruikt)
  • 1/2 theelepel zout
  • olie om in te bakken
  • Bereiding

    Maak in een pan of kom een mooi dun beslag van meel, water en sojamelk. Verhit olie in je grootste ondiepe pannetje, giet een beetje beslag erin en bak de pannenkoek tot hij bovenop droog is en van onderen bruin. Draai de pannenkoek om en bak ook de andere kant. Serveer met stroop, jam, chocopasta of hartig beleg.

    Pasta bolognese

    Sojabrokjes zijn droog, en dus lichtgewicht en makkelijk te bewaren. Ze zijn ook heel snel gaar. Ideaal camping-eten dus!

    Ingrediënten

    • 60 g (twee handjes) droge sojabrokjes
    • 1 kopje plantaardige bouillon
    • 250 g pasta
    • 400 ml tomatensaus
    • pijnboompitten

    Bereiding

    Breng de sojabrokjes aan de kook in de bouillon, haal ze van het vuur en laat ze een paar minuten wellen. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta en de sojabrokjes af, doe ze samen in een pan en doe de tomatensaus erbij. Laat het geheel nog even goed doorwarmen op je brandertje. Serveer met pijnboompitjes en/of olijven.

    Stamppot

    Deze stamppot wordt extra lekker met zongedroogde tomaatjes, augurken en noten erbij. Zuurkoolstamppot smaakt goed met zoet fruit zoals ananas, rozijnen of banaan. De aardappelpuree is het lekkerst met een beetje sojamelk erdoor, maar als je dat niet hebt kun je hem ook gewoon met water aanmaken.

    Ingrediënten

    • 100 à 150 g aardappelpuree poeder
    • 1 kop ongezoete plantaardige melk (of water)
    • water naar behoefte
    • 1/2 theelepel zout
    • 1 eetlepel olie of margarine (optioneel, maar aan te raden als je geen melk gebruikt)
    • 500 g zuurkool of zachte bladgroente (andijvie, spinazie, sla etc.)
    • peper en zout naar smaak.

    Bereiding

    Breng de melk, een beetje water, zout en olie aan de kook. Draai het vuur laag en doe het aardappelpoeder erbij en voeg extra water toe tot je een smeuïge aardappelpuree hebt. Meng de bladgroente door de stamppot en breng op smaak met peper en eventueel wat extra zout. Serveer de stamppot met de zongedroogde tomaatjes, augurken en/of noten.

    Nasi met cashews

    Ingrediënten

    • 100-150 gram rijst, liefst het soort in een builtje dat je niet hoeft af te gieten (couscous kan ook)
    • 400 gram roerbakgroente (of 1 paprika en 1 prei, in reepjes)
    • 2-3 eetlepels nasikruiden (of 1 à 2 theelepels kerriepoeder)
    • 2 flinke handjes geroosterde cashewnoten
    • zout en chilipoeder naar smaak

    Bereiding

    Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de groente met de kruiden tot ze beetgaar zijn. Doe er eventueel een beetje water bij om ze wat meer smeuïg te maken. Breng op smaak met zout en eventueel wat chilipoeder voor extra pit. Schep de rijst en groente op een bord en strooi de cashewnootjes erover.

    17 Reacties

    Kim op 22-8-2013 - 9:44
    Hah! wat leuk! Wij zijn ook in Harz geweest! Erg mooi en lekker gecampeerd aan het water! Lekkere recepten!
    Martine op 22-8-2013 - 10:15
    Hee, das toevallig! Leuk :-)
    Marianne op 22-8-2013 - 11:33
    Wat heerlijk allemaal he? Wij eten ook altijd als wolven. En als je toch eens peulvruchten wilt koken: Je kunt je slaapzak als hooikist gebruiken. Vier minuten koken, drie uur in de slaapzak leggen, en dat twee keer herhalen. Echte zilvervliesrijst lukt ook, in een uurtje. Eventueel even nakoken met zout.
    Martine op 22-8-2013 - 11:53
    Leuke tip Marianne! We zijn meestal niet een hele dag op de camping om rijst en bonen te kunnen koken, maar misschien ga ik het thuis eens proberen.
    Sara op 22-8-2013 - 14:00
    Ik ben altijd zo inspiratieloos op een camping, terwijl het helemaal niet moeilijk is / hoeft te zijn. Dankje voor deze tips, zo ga ik alvast niet verhongeren ;-)
    Martine op 22-8-2013 - 14:10
    Veel camping-kookplezier toegewenst Sara!
    Froukje op 10-7-2014 - 14:28
    Super handig, deze recepten! Welke pesto van AH is zonder kaas?
    Martine op 10-7-2014 - 20:44
    Fijn dat je ze handig vindt! De Puur&eerlijk basilicum pesto is vegan. :-)
    Willeke op 18-8-2014 - 21:17
    je nacho’s met linzengehakt en cashew queso is ook een ideaal kampeer gerechtje. alleen zonder de queso dat is een beetje moeilijk op de camping. Geprakte kikkererwten met (zongedroogde tomaten) pesto en brood is ook heel lekker.. ik begin de bonen steeds meer te waarderen. Ook was ik blij met de pot pindakaas die ik gekocht had, voor op brood, als geimproviseerde satesaus, bij de courgettesalade.
    Willeke op 18-8-2014 - 21:21
    ow! en de nasi met cashews was ook heel lekker! Ik gooi gewoon een zakje 'rauwe' groente door de rijst, de groente warmt dan op. Ideale vakantie nasi (of je gebruikt de gedroogde 'groente' die ze bij de toko verkopen, maar ik hoefde niet op gewicht te letten!)
    Martine op 18-8-2014 - 21:26
    Dankjewel voor de feedback! Ik ben ook echt dol op bonen en andere peulvruchten. Bij de nacho's kun je op de camping miscchien avocado/guacamole maken, dat is ook lekker romig.
    Sanne op 27-4-2016 - 17:23
    Super leuk berichtje dit Martine! Dit jaar gaan wij ook kamperen (met de camper, van m'n vriend z'n ouders) en dit is een handig lijstje met receptjes. Super fijn dat er zo veel ruimte is in de camper voor allemaal vegan lekkers. Sojabrokjes meenemen lijkt me bijvoorbeeld handig en die pasta klinkt heel lekker! Het wordt m'n eerste vakantie dat ik vegan eet, de vorige vakantie at ik toen weer vega. Gelukkig kunnen we gewoon elke dag zelf koken op de camping, dus ik maak me niet zo druk. Maar voor tussendoortjes ga ik van te voren denk ik wel wat dingetjes inslaan :). Liefs
    Martine op 27-4-2016 - 17:37
    Fijn dat je er wat aan hebt! Naar welk land ga je? Ik neem altijd wat tussendoortjes (en een pot pindakaas!) mee, maar ik vind het ook leuk om ter plaatse te proberen om nog wat vegan goodies bij elkaar te sprokkelen.
    Rebecca op 19-7-2016 - 14:46
    Hoi, even een vraagje, je noemde net aardappelpuree-poeder. Nu ga ik komende week ook naar de camping en wil graag 'droog' voedsel meenemen just in case, maar ik vroeg me af welk merk aardappelpuree je dan aan zou raden ^^ (Ik ga die nasi met cashews btw ook zeker proberen, klinkt erg lekker)
    Martine op 19-7-2016 - 14:54
    Hoi Rebecca, ik gebruik zelf graag aardappelpureepoeder van Maggi. Verschillende varianten zijn vegan, o.a. de stamppot variant waar je alleen nog water aan toe hoeft te voegen. https://gewoonvegan.nl/maggi-aardappelpuree/
    Welmoed op 10-1-2019 - 18:22
    En wat doe je bij 't ontbijt? Hier is men gewend aan havermout met melkpoeder..
    Martine op 11-1-2019 - 10:59
    Hoi Welmoed, er is sojamelkpoeder te koop bij vegan webwinkels. Zelf kopen we meestal gewoon een pak sojamelk of sojayoghurt. Als je dat in de schaduw bewaart en binnen 1 à 2 dagen opmaakt gaat dat prima. Als je dat te riskant vindt, zou je ook kleine meeneempakjes kunnen gebruiken.

    Schrijf een reactie