Salade gereedschap

24 September 2014 onder Salades
Kenmerken: 
Mandoline, rasp, saladekom

Als je regelmatig salades eet is het fijn om een goede basisuitrusting te hebben. Behalve een scherp mes heb ik een rasp en mandoline om knol- en wortelgroente te saladificeren en een paar goed afsluitbare kommen om de salade in mee te nemen naar mijn werk.

Saladekom

Een fijne saladekom is niet te groot, zodat je hem makkelijk mee kunt nemen. Te klein is ook niet handig, want dan past je salade er niet in en vliegt alles over de rand als je de ingrediënten nog even door elkaar wilt husselen voordat je gaat eten. Verder is het belangrijk dat de kom een goeie lekvrije deksel heeft, zodat niet alles onder de dressing komt te zitten als de kom een keertje scheefzakt in je tas.

De kom op de foto heb ik gekocht bij Albert Heijn. Hij is een beetje aan de grote kant, maar hij heeft wel een fijne deksel. Dat de kom groot is maakt voor mij niet zo veel uit omdat ik toch meestal een apart schoudertasje (met vegan logo!) meeneem voor mijn eten als ik een hele dag op kantoor ga zitten. Mijn rugzak zit dan al vol met een laptop, boeken en andere stukken. Ik ben een echte snaaier, dus ik moet toch wel minstens een bakje worteltjes, wat fruit, wat nootjes, een pakje crackers en een mueslireep meenemen. Die bak met salade kan er er dan ook nog wel bij!

Jars en bento's

Op hippe blogs zie je vaak gelaagde salades in een 'jar' (hoge inmaakpot). De dressing zit op de bodem, daarop doe je de stevige groentes en bovenin doe je de zachte sla en toppings. Dat ziet er prachtig uit, maar het lijkt mij persoonlijk helemaal niet handig. In een pot kun je salade niet echt husselen en je kunt er ook niet makkelijk uit eten. Behalve de jar heb je dus een bord nodig hebt om de salade op uit te storten als je gaat eten. Bovendien zijn de meeste van mijn salades te groot om in een pot te bewaren. Ik zou natuurlijk een hele grote pot kunnen kopen, maar glas is zwaar, dus dan ga ik toch liever voor een plastic bakje.

Er zijn ook mensen die van hun lunch een echt kunstwerk maken met een Japanse bento box. Ik vind bento's vaak prachtig om te zien, maar zelf kan ik zoiets echt niet opbrengen. Ik moet deze maand mijn best doen om iedere keer mijn salade netjes op te maken zodat het er een beetje fatsoenlijk uitziet op de foto. Het liefste gooi ik gewoon alles bij mekaar in de kom en klaar.

Rasp

Met een rasp gaat er een wereld van potentiële saladegroentes voor je open. Courgette, wortels, koolraap, knolselderij en bieten kunnen allemaal tot saladefähige plakjes en sliertjes worden geraspt.

Ik heb een staande rasp. Dat vind ik veel fijner dan een platte rasp, want je kunt makkelijker kracht zetten en de groente vallen vanzelf op een hoopje binnenin de rasp, dus je kunt de rasp gewoon op je snijplank of op een bord zetten. Een platte rasp moet altijd op een kom liggen.

Sommige foodprocessors hebben ook een raspfunctie. Als je heel veel moet raspen is dat wel handig, maar na afloop ben je een hoop tijd kwijt met het schoonmaken van het apparaat. Als je maar één of twee worteltjes wilt raspen is het veel sneller om het gewoon even met de hand te doen. Als je het vaak doet krijg je vanzelf grotere armspieren en rasp je in een handomdraai een kilo wortels naar de gallemiezen.

Mandoline

Als je je rasp naar een hoger niveau wilt tillen kun je investeren in een mandoline. Dat is een super scherpe rasp waar je mooie lange rechte sliertjes en super dunne plakjes mee kunt raspen. Dat is niet alleen leuk voor op foto's (voor mij natuurlijk belangrijk!), maar de geraspte groente heeft een meer knapperige textuur omdat de sliertjes wat dikker en steviger zijn dan gewone rasp.

Ik heb zelf een Japanse Benriner mandoline en daar ben ik heel tevreden over. Hij kostte ongeveer 40 euro. Je kunt de dikte van de plakjes afstellen met een schroef en er zitten drie mesjes bij zodat je verschillende maten rasp kunt maken, van heel fijn tot heel grof. Meestal gebruik ik het middelste mesje. Het enige nadeel van de Benriner is dat de handbeschermer voor hele kleine (Japanse?) handjes gemaakt lijkt te zijn, waardoor hij een beetje moeilijk vast te houden is.

Daarmee komen we meteen op het grote nadeel van een mandoline. Doordat hij zo scherp is, is het best een gevaarlijk apparaat. Als je korte eindjes groente raspt moet je echt de handbeschermer gebruiken (vergeten te fotograferen, sorry!). Eerst deed ik dit niet en toen heb ik twee keer mijn vingers lelijk opengehaald. Inmiddels ben ik eraan gewend en hoewel ik het nog steeds een onhandig ding vind, heb ik geen ongelukjes meer gehad sinds ik netjes de beschermer gebruik voor het laatste stukje wortel.

Alternatieven

Als je echt onhandig bent kun je beter geen mandoline nemen, daar komen ongelukken van. Misschien is een spiralizer meer wat voor jou. Daar zit een fijne handgreep aan zodat je vingers nooit in de buurt van de messen hoeven te komen. Het nadeel van een spiralizer is dat hij veel meer ruimte inneemt dan een mandoline. De mandoline past gewoon in de bestekla. Er zijn ook mandolines te koop met een grotere handbeschermer die makkelijker vast te houden is.

Wat voor salade gadgets heb jij?

3 Reacties

w. op 24-9-2014 - 12:31
Een goed scherp koksmes! Na een snijles gaat het zonder mijn vingers te raken! Ik ga zaterdag een mandoline halen in utrecht, wilde eerst een spiralizer maar mijn zus hield een goed betoog waarom een mandoline handiger is o.a voor salades en zuurkool! Nu hopen dat ik hem ook durf te gebruiken.. anders ga ik maar ergens een lesje vragen. Ik heb ook een keukenmachine gehad, wel handig maar dat maakt me te veel lawaai dus die is weer terug bij mijn moeder... Die staande rasp heb ik ook :) en ook nog een nieuwe fijne rasp voor nootmuskaat/citroenschil etc..
Bonnie op 24-9-2014 - 12:34
"Als je echt onhandig bent kun je beter geen mandoline nemen, daar komen ongelukken van." Dit is geen overbodig advies. De eerste keer dat ik er een vasthield sneed ik meteen in m'n vinger. (Ik gebruikte wel netjes zo'n beschermdingetje, maar toen probeerde ik met de onbeschermde hand de plakjes aardappel eraf te vegen. *rolt met ogen*) Je kan er wel heel lekkere chips mee maken! :) Ik heb een bento box en ik vind het zooo leuk, maar als ik echt een maaltijd mee moet nemen ga ik toch bijna altijd voor brood of inderdaad een groter bakje salade waar je met een vork uit kunt eten. Bij een glazen pot zou ik ook bang zijn dat die zou breken (al gebeurt dat vast niet zomaar).
Sandra op 12-10-2014 - 16:36
Ik gebruik mijn oude kaasschaaf om plakjes mee te maken en soms ook om te schillen, zo'n plakjesrasp ziet er handiger uit, met de gewone rasp ben ik niet zo handig, iets met vingers openhalen enzo ;) Binnenkort eens kijken naar zo'n raps.

Schrijf een reactie