Perentaart

26 November 2014 onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 45 minuten, totaal 120 minuten
Voor: 6-8 personen
Perentaart, vegan

Mijn schoonzusje was jarig en ze had mij gevraagd om een lekkere chocoladetaart te bakken. Dat vind ik natuurlijk hartstikke leuk om te doen, dus ik ging aan de slag. Toen bedacht ik dat één taart waarschijnlijk niet genoeg zou zijn en dat ook niet iedereen van chocoladetaart houdt. Daarom heb ik toen nog maar snel even dit perentaartje bij gemaakt.

De taart is gebaseerd op een recept van de VeganChallenge, maar ik heb hem in een iets andere vorm gegoten, letterlijk. Ik nam een vorm van 24 cm in plaats van eentje van 18 cm. Daardoor is de taart platter, waardoor je er meer peren op kwijt kunt.

Dit is een ideaal recept voor als je snel even een taartje wilt maken. Je hoeft alleen maar alles door elkaar te mengen, het beslag in de vorm te storten en de peren erop te leggen. Daarna kan ie in de oven. De taart is de volgende dag het lekkerst, dus je kunt hem wel het beste de avond van tevoren maken.

Ingrediënten

  • 2 rijpe peren
  • een paar druppels citroensap
  • 250 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 150 gram plantaardige melk
  • 75 gram plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloem-, koolzaad- of olijfolie)
  • 160 gram suiker
  • 2 theelepels vanille extract of 1 zakje vanillesuiker

Bereiding

Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in met een beetje olie. Schil de peren, snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Wrijf ze in met een beetje citroensap zodat ze niet bruin worden en zet ze apart.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng in een kleine kom de bloem, bakpoeder en zout. Meng in een grote kom de melk, olie, suiker en vanille. Voeg eerst de ene helft van het droge mengsel bij het natte mengsel en meng met een vork of elektrische mixer. Doe dan ook de tweede helft van het droge mengsel erbij en mix opnieuw tot er een dik deegachtig beslag ontstaat.

Spreid het beslag uit over de bodem van de vorm. Het is niet erg als het niet helemaal lukt om het netjes tot aan de randen uit te smeren. Tijdens het bakken zet het uit en verdeelt het zich vanzelf over de hele vorm. Leg kwarten peer in een cirkel op het beslag. Je kunt ze eerst nog even in plakjes snijden zoals op de foto, maar als je ze heel laat werkt het ook prima.

Zet de springvorm in de oven en bak de taart in 45 minuten goudbruin. Laat hem helemaal afkoelen en haal hem dan uit de vorm. Dek de taart af met folie en laat hem minstens een paar uur, maar liefst een hele dag staan om op smaak te komen.

27 Reacties

Marianne op 4-12-2014 - 21:58
Was lekker, ik heb er vandaag goede sier mee gemaakt!
Martine op 4-12-2014 - 22:16
Fijn! Dankjewel voor de feedback.
Jantine op 22-3-2015 - 17:41
Gisteren de taart gemaakt om er vandaag de veertiende verjaardag van mijn hond mee te vieren. Viel bij alle gasten goed in de smaak!
Martine op 23-3-2015 - 10:24
Fijn dat het lekker was Jantine! Gefeliciteerd met je hond :-)
Suzanne op 20-11-2015 - 20:16
Vandaag al voor de 2e keer gemaakt! Fijn taartje voor als er familie komt. Morgen eet ik hem met mijn oma op. :)
Martine op 21-11-2015 - 9:20
Leuk om te horen Suzanne! Veel plezier met je oma.
Annika op 25-2-2016 - 17:54
Bedankt voor het recept! Bij mij was de smaak lekker maar was het taartje wel vrij "klef" geworden, zou het helpen om maïzena toe te voegen? Dit zag ik in een ander recept van je staan (sinaasappelcake) Bedankt!
Martine op 26-2-2016 - 12:17
Hmm, dat is gek Annika. Bij mij wordt deze taart eerder een beetje droog dan klef. Je zou kunnen proberen om wat extra maizena of bloem erbij te doen of gewoon wat minder vocht gebruiken.
Kiki op 15-7-2016 - 12:40
Super recept! Mijn dochter van 8 heeft deze taart helemaal zelf gebakken en was erg trots op het resultaat. Hij was ook echt heel lekker, het droge van de cake in combinatie met de sappige peer. Mijn dochter vroeg zich alleen af waar op de foto het 8ste kwartje van de peren is gebleven ;-)
Martine op 15-7-2016 - 13:12
Wat leuk dat je dochter deze helemaal zelf heeft gemaakt. Ik weet niet meer wat er met dat 8ste stukje is gebeurd, maar misschien heb ik dat wel opgegeten :P Goed gezien!
Danielle op 3-12-2016 - 11:06
Viel goed in de smaak op mijn verjaardag gisteren! Ik heb het recept iets aangepast, de helft van de suiker en zelfgemaakte amandelspijs op de cakelaag en daar de peren op. En de laatste 10 minuten baktijd geschaafde amandelen erover. Heerlijk!
Martine op 3-12-2016 - 13:38
Klinkt goed Daniëllle! Leuk :)
Jacqueline op 28-2-2017 - 17:23
Hi, ik heb deze taart vorige week voor collega's gemaakt, en morgen maak ik hem voor mijn verjaardag omdat hij zo goed in de smaak is gevallen. Bedankt voor het makkelijke en heerlijke recept!
Martine op 28-2-2017 - 17:34
Leuk om te horen Jacqueline!
Tessa op 5-10-2017 - 21:26
Ik wil deze taart graag maken maar ik vraag me af welke olie ik het beste kan gebruiken qua smaak?
Martine op 6-10-2017 - 11:49
Hoi Tessa, een neutraal smakende olie zoals koolzaad-, arachide-, rijst- of milde olijfolie werkt prima.
Karin op 6-2-2018 - 10:17
Zou deze met appel ook lekker worden?
Martine op 6-2-2018 - 10:35
Ja zeker!
Jochem op 14-3-2018 - 21:04
Ik weet dat je ook een glutenvrij recept voor een perentaart hebt, maar ook deze perentaart kun je eenvoudig glutenvrij maken door glutenvrij meel in plaats van bloem te nemen. Ik heb deze keer 100 g maismeel, 100 g sorghum en 50 g boekweitmeel gebruikt en dat werkt prima! (En andere combinaties van glutenvrije melen, zoals teffmeel, rijstmeel en/of tapiocameel, kunnen natuurlijk ook.)
Martine op 2-4-2018 - 11:51
Ha, dat is goed om te weten Jochem. Dankjewel voor de tip.
Anna op 15-10-2018 - 18:33
Mmmmh, geweldig lekker, en toch bijna direct uit de oven :) Ik heb de bloem alleen vervangen door 100 g amandelmeel en 150 g volkorenmeel. En minder (oer)suiker gebruikt (100 g). En de peren vergeten te schillen. Maar verder wat mij betreft een blijvertje. Jammer dat ik niet op je site kon stemmen voor de Vegan Award, had ik beslist gedaan!
Martine op 16-10-2018 - 8:16
Fijn dat het lekker was Anna!
Saskia op 14-7-2019 - 14:19
Vandaag deze taart gemaakt. Daar waar de peren liggen wordt de taart niet gaar. Ik heb de taart al 20 minuten langer gebakken. Wat gaat er fout?
Martine op 15-7-2019 - 14:47
Hoi Saskia, het beslag van dit soort fruittaarten blijft altijd een beetje zacht rond het fruit, omdat het fruit vocht loslaat. Dat betekent echter niet dat het niet gaar is. Als je de taart uit de oven haalt, zal het zachte beslag alsnog opstijven. Als het beslag echt nog rauw is, geeft je oven misschien niet de juiste temperatuur. Dat kun je controleren met een losse oventhermometer. Ik hoop dat de taart alsnog lekker is!
Miranda op 24-10-2020 - 20:16
Bedankt voor dit toprecept! Erg makkelijk te maken met mijn zoontje van drie.
Annemieke op 17-1-2021 - 0:15
Wat een mislukt recept. Deeg wordt niet gaar en het fruit is uitgedroogd..
Ellen op 25-12-2021 - 15:55
Hallo Martine. De Perentaart gemaakt en gegeten als toetje na de kerstbrunch. Dat een eenvoudig recept zo lekker kan zijn! Bedankt voor het recept! Ellen.

Schrijf een reactie