Mexicaanse ovenschotel met maisbrood topping

12 June 2014 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , ,
Voor: 3-4 personen
Mexicaanse ovenschotel met maisbrood topping, vegan

Ik houd van ovenschotels. Ze zien er mooi uit, ze smaken vaak lekkerder dan een 'gewone' maaltijd en omdat je ze meestal ruim van te voren kunt voorbereiden zijn ze super handig als je gasten krijgt. Ook doordeweeks maak ik graag ovenschotels als ik nog klusjes heb voordat we gaan eten. Terwijl de oven zijn werk doet verstuur ik even een paar mailtjes of ik doe alvast de afwas.

Ik ben dol op maisbrood. De textuur is een beetje kruimelig, bijna zoals een cake, maar dan hartig. Heel lekker om restjes saus mee op te soppen. In dit recept bak je het maisbrood bovenop de chili, zodat het al een beetje van de tomatensaus opneemt. Dat is weer eens iets anders dan zo'n Hollandse ovenschotel met een bovenlaag van aardappelpuree. Het maismeel kun je kopen bij Turkse winkeltjes, Aziatische toko's, natuurwinkels en sommige supermarkten.

Dit is een heel flexibel recept. Je kunt er andere groentes door doen, linzen in plaats van bonen, seitan in plaats van sojabrokjes etc. Handig als je de koelkast eens goed leeg wilt koken. Eigenlijk is iedere dikke chili-achtige stoofschotel geschikt, dus probeer het eens met jouw favoriete chili.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de chili

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 400 gram snijbonen of sperziebonen, in stukjes
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • 1/2 kop (50 g) droge sojabrokjes
  • 3/4 kop (180 ml) plantaardige bouillon
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder (of nog een theelepel gewone paprikapoeder)
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 1/2 kop (1 blik) gekookte bruine of zwarte bonen
  • zout naar smaak

Voor het maisbrood

Bereiding

Verhit een scheutje olie in een grote pan en fruit de ui en paprika een paar minuten. Doe de snijbonen, tomaat, sojabrokjes, bouillon en kruiden erbij. Breng de chili aan de kook en laat een minuut of 10 zachtjes pruttelen. Voeg tot slot de bonen toe en breng de chili eventueel op smaak met zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom het maismeel, bloem, bakpoeder en edelgist. Voeg de olie en bouillon toe en roer tot een glad beslag.

Neem een ovenschaal van ongeveer 30 bij 40 cm en verdeel de chili gelijkmatig over de bodem. Giet het maisbeslag over de chili en smeer het uit met een spatel of de achterkant van een lepel. Zet de schaal in de oven en bak ongeveer 25 minuten tot de chili bubbelt en het maisbrood gaar is.

6 Reacties

Fabienne op 12-6-2014 - 13:56
Oh maar dat klinkt lekker. Die ga ik opslaan, maar wordt wss wel pas in het najaar gemaakt of we moeten weer een paar regendagen krijgen. Dit is namelijk een heerlijk regentegenderamentikrecept: schotel in de oven, regen tegen het raam, met boekje op de bank en daarna smullen van een bordje comfortfood ;)
Martine op 12-6-2014 - 14:14
Thanks Fabienne! Dit is inderdaad echt comfort food. Daar kan ik op een niet al te warme zomeravond ook best van smikkelen. ;-)
Marianne op 15-6-2014 - 18:59
Ha Martine, We hebben dit zojuist gegeten en het was heerlijk! Dit is weer typisch zo'n recept waarvan ik me afvraag hoe je op het idee komt, of waar je het vandaan haalt. Ik gebruik jouw recepten vaak bij veganistische kooklessen, omdat je er goed mee kunt variëren (pudla's, quiches) zodat anderen er weer hun eigen draai aan kunnen geven. En dit is er weer zo een!
Martine op 15-6-2014 - 20:34
Thanks Marianne, leuk om te horen! Het idee is Amerikaans, een combinatie van recepten op Oh She Glows en Fatfree Vegan met een vleugje Veganomicon. In de VS eten ze graag cornbread by hun chili, en als je dan toch bezig bent kun je ze ook best als één 'casserole' klaarmaken. ;-)
Uiltje op 1-8-2014 - 17:47
Hee Martine, Kloppen de maten? 125 is toch een halve cup?
Martine op 1-8-2014 - 18:38
Hoi Uiltje, ik heb het nog even nagekeken en de maten kloppen. Ik ga uit van een kop van 240 ml, een halve kop is dan 120 ml. Het aantal gram in een cup varieert per product. Sojabrokjes zijn lichter dan meel, dus een cup sojabrokjes weegt minder dan een cup meel.

Schrijf een reactie