Lekker fruitig ijs zonder melk of suiker

25 August 2012 onder Dessert
Kenmerken: , , , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 0 minuten, totaal 5 minuten
Voor: Elk recept maakt genoeg ijs 2 à 3 personen
Frambozen ijs, veganistisch, zonder melk, zonder ei

Het ijs op de foto is gemaakt van frambozen, sojamelk en een beetje zoetmiddel, zonder toegevoegde suikers. Het recept is klaar in... minder dan één minuut! Met een krachtige blender zoals onze vitamix kun je in een paar seconden bevroren fruit pureren tot een lekker bakje ijs. Heel gezond en super makkelijk.

Als je geen superblender hebt kunt je dit ijs ook maken in een 'gewone' foodprocessor. Het duurt dan wel langer voor het bevroren fruit gepureerd is, waardoor het ijs zachter of zelfs een beetje vloeibaar zal zijn. In dat geval kun je het nog even in de vriezer zetten, zodat het wat steviger wordt. Je kunt er ook voor kiezen om het fruit onbevroren te pureren en de puree vervolgens in ijslollie vormpjes in te vriezen voor lekker fruitige suikervrije ijslollies.

Je kunt natuurlijk zelf fruit invriezen (bijvoorbeeld lekker goedkoop van de markt), maar als je NU ijs wilt en geen bevroren fruit hebt liggen, kun je ook bij de supermarkt een pakje fruit uit de vriezer halen. Veel supermarkten hebben tegenwoordig redelijk voordelige doosjes fruit waar precies 250 gram in zit.

Behalve fruitijsjes kun je natuurlijk ook ijs in andere smaken maken. Onderaan de pagina staat bijvoorbeeld een recept voor romige ijskoffie. Net zo lekker als een echte Frappucino, maar veel goedkoper en helemaal suikervrij. Als ik nog meer smaakjes ijs ontdek zal ik ze aan deze post toevoegen.

Frambozen ijs

Dit is het mooie paars-roze ijs op de foto.

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Doe alle ingrediënten in je superblender of foodprocessor en pureer ze in zo kort mogelijke tijd op de hoogste stand tot een min of meer gladde massa. Duw regelmatig het fruit richting de messen met een spatel of met de stamper die je bij de vitamix krijgt.

Bananen softijs

Bananen zijn relatief makkelijk tot ijs te pureren, ook als je geen vitamix hebt. De structuur van het bananenijs is verrassend romig en heeft wel wat weg van softijs.

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Doe alle ingrediënten in je superblender of foodprocessor en pureer ze in zo kort mogelijke tijd op de hoogste stand tot een min of meer gladde massa. Duw regelmatig het fruit richting de messen met een spatel of met de stamper die je bij de vitamix krijgt.

Aardbeien yoghurtijs

Door de yoghurt krijgt het ijs een lekker frisse smaak. Yoghurt is vooral lekker in combinatie met fruit dat van zichzelf heel zoet is.

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Doe alle ingrediënten in je superblender of foodprocessor en pureer ze in zo kort mogelijke tijd op de hoogste stand tot een min of meer gladde massa. Duw regelmatig het fruit richting de messen met een spatel of met de stamper die je bij de vitamix krijgt.

Peren yoghurtijs

Nog een variatie van yoghurtijs, maar nu met fruit dat ook in het najaar goed verkrijgbaar is.

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 2 grote peren in blokjes ingevroren
  • 1/2 kop sojayoghurt
  • 1/2 theelepel vloeibaar zoetmiddel (of naar smaak)

Doe alle ingrediënten in je superblender of foodprocessor en pureer ze in zo kort mogelijke tijd op de hoogste stand tot een min of meer gladde massa. Duw regelmatig het fruit richting de messen met een spatel of met de stamper die je bij de vitamix krijgt.

Romig mango ijs

De notenpasta maakt dit ijs extra romig, maar je kunt het ook weglaten en vervangen door wat extra melk.

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Doe alle ingrediënten in je superblender of foodprocessor en pureer ze in zo kort mogelijke tijd op de hoogste stand tot een min of meer gladde massa. Duw regelmatig het fruit richting de messen met een spatel of met de stamper die je bij de vitamix krijgt.

Cappuccino ijskoffie

Deze ijskoffie doet qua smaak niet onder voor een Frappuccino, maar is veel gezonder!

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Meng in een kom de 1/2 kop water en de 1/2 kop plantaardige melk met de instantkoffie tot die opgelost is. Verdeel het mengsel over een ijsblokjes vorm en zet die minstens een nacht in de vriezer tot het koffiemengsel bevroren is.

Doe de koffie ijsblokjes met de overige ingrediënten in je blender of foodprocessor en pureer in zo kort mogelijke tijd op de hoogste stand tot de ijsblokjes in slurry veranderd zijn. Duw indien nodig de ijsblokjes af en toe richting de messen met een spatel of met de stamper die je bij de vitamix krijgt.

27 Reacties

Mindy Schaper op 27-8-2012 - 4:22
They all look delicious. I made iced coffee in the restaurant I worked at once, and it was surprisingly easy and delicious.
Karin op 30-9-2012 - 14:47
Vitamix is vrijdag gearriveerd. Ik ben meteen zaterdag naar de Makro gereden voor 3 kilo zakken bevroren fruit en heb zojuist de kinderen helemaal blij gemaakt met een bakje zelfgemaakt ijs. Zelfs de oudste, die een enorme moeilijke fruiteter is. Wat een heerlijke recepten. Zou je ook cashewpasta kunnen gebruiken om ijs romiger te maken?
Martine op 3-10-2012 - 10:56
Hoi Karin, Je bericht was in onze spamfolder terechtgekomen. Excuses! Fijn dat je vitamix zo goed bevalt. Ik denk dat cashewpasta heel lekker is in het ijs.
Pauline op 20-6-2013 - 14:01
Hoi Martine, Geen idee of dit blog nog actief is als ik de data bekijk..? Maar ik heb een vraag over het maken van dit soort ijs. Ik ben er nu zelf mee bezig, maar na 1 nachtje vriezer is het niet bepaald schepijs. Scheppen zit er zelfs niet in ;0 haahhaa Kun je mij vertellen wat jouw gouden tip is om schepijs ook écht zo 'smeuig' als schepijs uit de winkel te maken? Ik heb nu sojayogurt (alpro) gebruikt + diepvriesfruit én verse aardbeien bij het aardbei-ijs. De yogurt was echt super dun! Dus daar ligt sowieso al een oorzaak. Natuurlijk heb ik het fruit laten ontdooien en uitlekken. De blauwe bessen variant lijkt het dikste van alles, maar bolletjes zal ik er niet van kunnen scheppen vrees ik. Oh ik gebruik geen machine trouwens, maar alleen een handmixer en de vriezer. Ik heb af en toe geroerd, maar vannacht natuurlijk niet. Zou het dan echt nodig zijn om slagroom en eieren toe te voegen aan ijs om er schepijs van te maken? Alvast bedankt! groetjes van Pauline
Pauline op 20-6-2013 - 14:04
Ik probeer trouwens ook banaan- en kokosijs te maken. Deze worden wel dikker dan de vruchtenijs, maar is ook niet schepbaar. In het kokosijs heb ik 300 ml Santen verwerkt en ong. 250 ml soja-vanille vla (alpro). Daar gaat straks nog geraspte kokos door heen, maar het zal toch ook iets extra's nodig hebben. De bananenvariant betreft 3 bananen en 4 eetlepels kokosmelk (Santen). Alles smaakt trouwens goddelijk! Het ziet er alleen niet uit en zou eerder aan een stokje moeten beladen ;) Ik hoop iets van je te mogen lezen! groetjes!
Martine op 20-6-2013 - 14:58

Hoi Pauline,

Leuk dat je een recept van ons hebt geprobeerd! Deze blog is absoluut nog actief. Kijk maar op de home-page, vandaag nog een nieuw recept gepost.

Als je ijs maakt zonder ijsmachine is het heel lastig om een romige textuur te krijgen. De recepten hierboven zijn echt bedoelt om 'instant' ijs te maken van bevroren fruit met een krachtige blender of foodprocessor. Als je zoals jij ontdooid fruit pureert en invriest krijg je inderdaad geen schepbaar ijs, maar eerder een soort harde waterijsjes. Je zou nog kunnen proberen om ijs te maken op basis van kokosmelk. Dat is lekker vettig en wordt dus niet zo snel hard.

Als je echt smeuïg schepijs wilt, kun je dus kiezen: een ijsmachine aanschaffen of je foodprocessor op de proef stellen met bevroren ingrediënten. Als je foodprocessor niet zo sterk is kun je eventueel proberen om het fruit een klein beetje te laten ontdooien voor je het verwerkt. Je krijgt dan eerder een soort slush dan schepijs, maar het is toch nog best lekker.

Zelfgemaakt ijs is sowieso het lekkerst als je het meteen opeet nadat je het hebt gemaakt. Zodra je het invriest wordt het harder en komen er ijskristallen in. Het is dan aan te raden het even buiten de vriezer te laten staan zodat het weer een beetje ontdooit en zachter wordt.

Succes met ijsmaken! Als je nog meer vragen hebt hoor ik het graag.

tanja op 4-7-2013 - 12:26
klinkt goed dit ijs wel ijsmachien heb jullie
Martine op 4-7-2013 - 13:19
Hoi Tanja, Wij hebben géén ijsmachine. Zoals hierboven staat uitgelegd, maak ik dit ijs in onze krachtige blender door bevroren fruit te pureren met een beetje melk of yoghurt.
Mariette op 22-7-2013 - 15:19
Die vitamix is in NL niet verkrijgbaar voor particulieren, vokgens de firma. Klopt dat? Hoe doen jullie dat dan?
Martine op 22-7-2013 - 16:11
Wat vreemd dat ze dat zeggen, want er zijn verschillende Nederlandse webwinkels die de Vitamix verkopen. Wij hebben de onze hier gekocht: http://www.marmelot.com/marmelot/juicers-blenders-c-62.html?language=nl
?????? op 8-8-2013 - 12:52
ik ga framboos ijs proberen te maken maar hoelang moet het in de vriezer ?
????? op 9-8-2013 - 11:20
laat maar ik weet het al :)
Martine op 15-8-2013 - 11:24
?????, is het gelukt?
jan op 26-10-2013 - 11:13
Ik heb het recept zelf gemaakt en opgegeten. Ik heb er echt van genoten!!!
Martine op 26-10-2013 - 12:56
Leuk om te horen Jan. We hebben gisteren toevallig ook nog aardbeien ijs uit de blender gegeten. Zo lekker!
omafia op 28-10-2013 - 18:44
Als je van frambozen ijs maakt blijven er dan niet van die harde pitjes in zitten, als ik frambozen, aardbeien enz. Blender dan blijven er altijd van die pitjes in zitten, is dat met de vitamix ook.
Martine op 28-10-2013 - 19:38
Ja, je houd inderdaad die pitjes, tenzij je heel lang door blend, maar dan is het ijs niet meer koud genoeg. Bij aardbeienijs vallen de pitjes bijna niet op, maar bij frambozen wel. Als je dat niet wilt zou je de ontdooide frambozen door een roerzeef kunnen halen en dan de overgebleven puree invriezen als ijsblokjes. Die ijsblokjes dan vervolgens gebruiken als bevroren 'fruit' in het recept.
omafia op 28-10-2013 - 20:14
Oke ik dacht misschien met de vitamix niet. Je kan dan wel voor een smoothie langer blenderen dan lukt het misschien wel
Tamara op 6-6-2014 - 10:55
Hoi Martine, Wat een geweldige site!! Heb twee zoontjes die allergisch zijn voor koemelk, kippenei en soja. Inmiddels een aantal recepten uitgeprint en ga van het weekend bakken. Even een vraagje, zou ik ook ipv de sojamelk rijstemelk kunnen gebruiken?
Martine op 6-6-2014 - 12:29
Hoi Tamara, fijn dat onze recepten ook voor jullie nuttig zijn! In bijna alle recepten kun je iedere willekeurige plantenmelk gebruiken, rijstmelk, havermelk, amandelmelk etc. Als je nog andere vragen hebt hoor ik het graag. Succes!
Gnoe (@graasland) op 10-8-2014 - 10:43
Gisteren heeft Mr Gnoe het frambozenijs gemaakt voor iemand die suikervrij eet. Daarom hadden we ongezoete amandelmelk gebruikt en géén zoetstof. Was toen wel wat te zuur voor mij! Maar... een prima combi met de chocolademousse/-pudding die ik had gemaakt ;) Anyway, het leuke is dat Mr Gnoe dit recept na googelen had uitgekozen - hij had dus niet door dat het van jou kwam! :D
Martine op 10-8-2014 - 11:44
Ha, dat is wel grappig inderdaad! Ik doe ook altijd een beetje zoetmiddel door het ijs. Je zou ook half om half frambozen en rijpe bananan als basis kunnen gebruiken, dan is het vanzelf redelijk zoet.
Wilma op 16-12-2016 - 14:24
Bananenijs is erg lekker. Nog lekkerder met een lepel pindakaas 😋
Daniëlle op 21-6-2017 - 19:35
Hoi ik heb net een ijsmachine gekregen. zou ik daar ook bovenstaande recepten voor kunnen gebruik?
Martine op 22-6-2017 - 15:06
Hoi Daniëlle, de instructies van deze recepten werken niet voor een ijsmachine. Je zou misschien wel gewoon gepureerd fruit in de ijsmachine kunnen doen en dat laten draaien tot het bevroren is.
Fayen op 21-8-2017 - 17:13
Hoi Martine, echt een leuk blog! Ik heb nog niets geprobeerd maar ga het zeker doen! De recepten lijken me erg lekker. groetjes Fayen
Martine op 21-8-2017 - 17:23
Leuk om te horen Fayen! Veel plezier met dingen uitproberen.

Schrijf een reactie