Dosa’s – Indiase flensjes van linzen en rijst

Indiase dosa's van rijst en linzen, vegan

Deze glutenvrije Indiase flensjes zijn gemaakt van rijst en linzen. Niet van rijstmeel en linzenmeel, maar echt van rijst en linzen. Je weekt de ingrediënten een nachtje in water en daarna pureer je ze in je blender tot een glad beslag. Erg handig als je niet in de buurt van een toko woont die allerlei speciale soorten meel verkoopt.

In plaats van linzen kun je ook andere soorten kleine peulvruchten zoals ogenboontjes, mungbonen of spliterwten gebruiken. De kruiden kun je naar eigen smaak aanpassen. Je kunt er zelfs bladgroente zoals boerenkool, spinazie en snijbiet in verwerken door die mee te pureren met het beslag.

Serveer de dosa's als 'eetbaar bestek' bij een uitgebreide Indiase maaltijd of als een simpel lunchgerecht. Vul ze met curry of salade of geef ze er los naast. Zowel het beslag als de pannenkoekjes zelf zijn in de koelkast een paar dagen houdbaar, dus je kunt ook een wat grotere hoeveelheid maken en daar meerdere dagen van eten.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1/2 kop (90 g) rode linzen of andere kleine peulvruchten
  • 1/2 kop (90 g) zilvervliesrijst
  • 1 theelepel fenegriekzaadjes
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 kop (240 ml) + 3/4 kop (180 ml) water (plus extra water om te weken)

Bereiding

Doe de linzen, rijst en fenegriekzaadjes in een kom en zet ze ruim onder water. Dek af en zet weg bij kamertemperatuur. Laat 12 tot 24 uur weken.

Giet de rijst en linzen af en doe ze samen met de rest van de kruiden in de mengkom van een blender of staafmixer. Voeg 1 kop water toe en pureer tot een glad beslag. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dit enkele minuten duren. Doe nu het overige water erbij zodat het beslag mooi dun wordt. Als je wilt kun je het beslag nu nog een paar uur op kamertemperatuur laten staan. Het wordt dan wat luchtiger en krijgt een lichte 'zuurdesem' smaak. Je kunt ook meteen de flensjes bakken.

Verwarm een anti-aanbak koekenpan op middelhoog vuur. Doe een scheutje olie in de pan en wrijf dit uit met een stukje keukenpapier. Bewaar het vette keukenpapier. Giet ongeveer een flinke sauslepel vol beslag in de pan en smeer het met de achterkant van de lepel in een rustige spiraalbeweging uit over de pan. Laat de dosa rustig bakken tot hij aan de onderkant goudbruin is en leg hem dan op een bord (ze hoeven maar aan één kant te bakken).

Vet de pan opnieuw in met het bewaarde keukenpapier en bak de volgende dosa op dezelfde manier. Ga door tot het beslag op is. Vul de dosa's bijvoorbeeld met curry, tomatensalade of mangosalade

6 Reacties

Marianne op 20-5-2014 - 21:51
Wat maak jij een prachtige dosa's! Ik heb het geprobeerd met zelfgemaakt beslag van urad dal en rijst (recept van Peter Berley), en van kant en klaar "meel" uit een Indiase/Srilankese winkel. In beide gevallen bleef het beslag ontzettend aan de pan plakken. Maar ik zal het eens met jouw recept proberen.
Martine op 20-5-2014 - 22:14
Ik ben benieuwd! Bij mij plakt het juist helemaal niet. Anti-aanbakpan gebruiken, goed voorverwarmen (zeker 2-3 minuten) en goed invetten met niet te veel olie, dan kan het volgens mij bijna niet misgaan.
W. op 29-9-2014 - 20:49
Druk aan het sparen voor een goede blender... ondertussen heeft mijn staafmixer heeft er nogal (werd helemaal warm) moeite mee om er een egaal beslag van te maken en er zitten dus nog wat kleine korrels in het beslag, is dat erg?
Martine op 29-9-2014 - 21:07
Ik denk dat het niet veel uitmaakt. De flensjes zullen misschien ietsje minder egaal of smeuig worden als het beslag niet helemaal glad is, maar ze worden vast alsnog wel lekker. Succes!
Annabel op 29-2-2016 - 11:35
Zien er heerlijk uit! Ik vroeg me alleen af of de fenegriekzaadjes weggelaten kunnen worden en of de zilvervliesrijst door gewone witte rijst vervangen kan worden. Ik woon nog thuis dus vandaar dat mijn ouders het niet zien zitten veel verschillende ingrediënten in huis te halen.
Martine op 29-2-2016 - 14:24
Hoi Annabel, Leuk dat je dit wilt maken! Met witte rijst kan het ook prima. De fenegriekzaadjes geven een specifieke smaak, maar zonder is het vast ook nog wel lekker.

Schrijf een reactie