Chinese roerbakschotel met seitan en cashewnoten

8 September 2012 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: ,
Voor: 2-3 personen
Chinees roerbakschotel met waterkers met seitan en cashewnoten, vegetarisch, veganistisch

Ik was al een poosje op zoek naar een lekker recept voor roerbaksaus met een Chinees tintje. Er zijn in de supermarkt en toko natuurlijk allerlei kant-en-klare sauzen te koop, maar ik zit niet echt te wachten extra flesjes in de koelkast, zeker niet als ik zo'n saus ook kan maken met ingrediënten die ik toch al in huis heb. Bovendien zit er in die sauzen heel vaak vis, trassi (garnalenpasta), rundvleesextract en andere dierlijke ingrediënten. Ik kan mijn tijd beter besteden dan met het bestuderen van lange ingrediëntenlijsten.

Deze week zat er waterkers in onze groentetas. Op internet vond ik een recept voor een roerbakgerecht met waterkers, cashewnoten, kip en Chinese saus. Kip vervangen door plantaardig eiwit, saus een beetje aanpassen, extra groente erbij en dan heb je een heerlijke veganistische roerbakschotel.

Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar volgens mij is dit een heel flexibel gerecht waarvan je de groente heel makkelijk kunt variëren. Gebruik bijvoorbeeld paksoi, taugé of Chinese kool in plaats van waterkers of vervang de paprika door dunne schijfjes wortel. In plaats van seitan kun je ook gemarineerde tempeh, tofu, sojabrokjes of kipstukjes van de Vegetarische Slager nemen. Als je dit gerecht met voorgesneden groente maakt, kan het in 15 minuten op tafel staan.

Ingrediënten

Voor de saus

  • 1-2 eetlepels sojasaus (met twee eetlepels is de saus behoorlijk zout)
  • 2 eetlepels rijstazijn of witte wijnazijn
  • 1 eetlepel sriracha hot saus of tabasco
  • 1 eetlepel sesamolie (of strooi wat sesamzaadjes over het gerecht)
  • 1 eetlepel geraspte gember of gemberpoeder
  • 1 theelepel suiker of ander zoetmiddel
  • 3 tenen knoflook, uitgeperst

Om te roerbakken

  • 1 eetlepel zonnebloem- of rijstolie
  • 200 gram seitan, in reepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 prei, in ringen
  • 70 gram ongezouten geroosterde cashewnoten
  • 100 gram waterkers

Bereiding

Meng de ingrediënten voor de saus in een kommetje en zet apart.

Verhit op hoog vuur de zonnebloemolie in een wok of andere grote pan. Doe de seitan, ui, paprika en prei in de pan, en roerbak ze 3-4 minuten tot de groenten beetgaar zijn. Draai het vuur wat lager, voeg de saus toe en laat die 1-2 minuten meebakken. Schep nu de cashewnoten en waterkers door de gebakken groenten. Laat de waterkers slinken en haal dan de pan van het vuur.

Serveer met gekookte rijst of mie.

7 Reacties

Mindy Friedlander-Schaper op 9-9-2012 - 17:01
Beautiful picture.
Martine op 9-9-2012 - 18:05
Thanks!
Maya op 8-10-2015 - 11:55
Hallo Martine, Ik lees met verbazing dit recept waar boven staat dat het glutenvrij zou zijn. Seitan is gemaakt van gluten dus absoluut niet glutenvrij. Glutenvrije gluten heb ik nog niet kunnen ontdekken. Mis ik iets? Of is het een foutje? vrgr Maya
Martine op 8-10-2015 - 13:18
Hoi Maya, je hebt helemaal gelijk dat seitan vol zit met gluten. Ik heb in het tekstje boven het recept gezet dat je dit ook met tempeh of tofu kan maken, dan is het wel glutenvrij. Het recept zoals het beschreven staat is inderdaad niet glutenvrij. Ik kan me voorstellen dat het verwarrend is zo. Ik ga het glutenvrije labeltje zo even weghalen.
Maya op 8-10-2015 - 14:10
Hoi Martine, Helemaal duidelijk. Bedankt voor je reactie. vrgr Maya
Bo-Ann op 10-10-2017 - 16:06
1 el gemberpoeder? Moet dat niet 1 tl zijn? Het lijkt zo veel.
Martine op 15-10-2017 - 21:57
Ik houd wel van een sterke gembersmaak, maar je kunt ook minder gebruiken.

Schrijf een reactie