Boerenkool salade

6 January 2014 onder Lunch, Salades
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 10 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 2 personen
Boerenkool salade, vegan

Het nieuwe jaar is begonnen en ik heb mezelf voorgenomen de komende weken een beetje af te vallen. Een aantal broeken die vorig jaar nog makkelijk pasten zitten nu echt te strak, en ik ben niet van plan nieuwe te kopen. Zoals het spreekwoord zegt, het moet uit de lengte of de breedte komen...

Afvallen gaat voor mij het makkelijkst door niet te veel koolhydraten te eten. Vegan en koolhydraatarm is geen vanzelfsprekende combi, maar het kan wel! 's Morgens eet ik lekker een bakje ontbijtpap, en tussen de middag neem ik vaak een eenvoudige salade zoals deze.

Boerenkool staat in Nederland niet bekend als een typische saladegroente, maar toch kun je er heerlijke vullende salades mee maken. Het zit bovendien bommetje vol nuttige voedingsstoffen zoals calcium, ijzer en vitamine K. Zoals met alle koolsalades is het fijn om de dressing even goed in te laten trekken, zodat de kool lekker mals en zacht wordt. Je kunt deze salade dus prima 's morgens al klaarmaken en meenemen naar je werk voor de lunch.

Op de foto heb ik nog wat extra tofu feta toegevoegd aan de salade, deze pittige tempeh blokjes zouden er ook heel lekker bij zijn.

Ingrediënten

  • 200 gram boerenkool, kleingesneden (voorgesneden uit een zak is prima)
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • 2 theelepels mosterd
  • 1/4 theelepel vloeibare stevia (of equivalent van ander zoetmiddel)
  • 1 mespunt zout
  • 300 gram pompoen, in blokjes
  • 4 flinke eetlepels pompoenpitten

Bereiding

Doe de boerenkool met de olie, azijn, mosterd, zoetmiddel en zout in een grote kom. Meng met je handen of met een vork tot alle kool bedekt is met dressing. Eventueel kun je de kool 'masseren' met je handen om hem extra mals te maken. Laat minstens 15 minuten staan zodat de dressing goed in de kool kan trekken.

Bereid ondertussen de overige ingrediënten. Snijd de pompoen in blokjes en stoom hem gaar in een pan of in de magnetron. Rooster de pompoenpitten in droge pan. Maak eventueel ook de tofu feta of pittige tempeh blokjes. Meng de gekookte pompoen, pompoenpitten, en tofu of tempeh door de salade.

8 Reacties

Danielle op 6-1-2014 - 14:53
Van de week heb ik een gerecht gemaakt met boerenkoolsalade maar dan met zoete aardappel en een andere dressing :-) Ik vond het erg lekker, nog nooit zoveel boerenkool gegeten de laatste tijd, leuk zoveel variatie. Dit recept ziet er ook erg lekker uit! groetjes Danielle
Martine op 6-1-2014 - 15:13
Klinkt ook lekker Danielle! Ik ga zeker nog meer recepten proberen met rauwe boerenkool.
Luna op 10-1-2014 - 19:02
Het ziet er lekker uit Martine, maar helaas vond ik het tegenvallen... Boerenkool als saladegroente is toch niks voor mij blijkbaar, ik vond het te taai en weinig smaak hebben. De tofeta is wel een succes overigens, die ga ik zeker nog eens maken!
Martine op 10-1-2014 - 20:47
Ow jammer Luna! Het is misschien inderdaad een beetje een acquired taste, die boerenkool. Je kunt het misschien nog eens proberen met een andere saladegroente.
Helen op 9-2-2014 - 18:45
Heerlijk maar niet in de magnetron! Zo gaan alle voedingsstoffen verloren en eet je alleen maar vulling.
Martine op 9-2-2014 - 21:29
Ik denk niet dat er bij stomen in de magnetron meer voedingsstoffen verloren gaan dan bij stomen in een pan, maar gelukkig kan iedereen zelf een bereidingswijze kiezen waar ze zich prettig bij voelen :-)
ilonca op 19-3-2017 - 21:56
Beste Martine, ziet er best lekker uit de recepten. Ga er zeker mee aan de slag. Ben aan het minderen met vlees. En als ik hier kijk😊ben slechtziend is het misschien wel te doen om vegan te eten met een zeer klein budget. Nogmaals heel leuk en heel hartelijk dank voor je inspiratie. Ik heb ook nog wel wat uitprobeer recepten. Groetjes ilonca🐕
Martine op 20-3-2017 - 12:43
Hoi Ilonca, leuk om te horen dat je blij bent met mijn recepten! Vegan eten kan zeker heel budgetvriendelijk zijn als je kookt met seizoensgroente en -fruit, volkoren graan, peulvruchten en zaden. Ik heb verschillende posts op de website die specifiek over low budget eten gaan, met o.a. weekboodschappenlijstjes voor 10 en 25 euro. Heel veel succes! Als je vragen hebt hoor ik het graag.

Schrijf een reactie